Expoziţia „Martyrium“ la Barcelona
Biserica ortodoxă română „Sfântul Gheorghe“ din Barcelona a organizat joi-seară, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, expoziţia „Martyrium“ - Artă şi arhitectură ortodoxă românească şi concertul de muzică bizantină susţinut de Corala bărbătească ortodoxă „Te Deum Laudamus“ din Bucureşti.
Închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi celor care au murit la revoluţie în urmă cu 25 de ani pentru libertatea de conştiinţă şi pentru credinţa creştin-ortodoxă, expoziţia s-a desfăşurat în cadrul Centrului „Sant Pau“ del Camp din Barcelona. Expoziţia este împărţită în două: pe de o parte, sunt expuse picturi ale Elenei Murariu despre viaţa şi martirajul Sfinţilor Brâncoveni, iar pe de altă parte, parohia a pregătit o serie de fotografii cu fresce din Ortodoxia românească.
În deschiderea evenimentului, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a spus că alegerea denumirii „Martyrium“ se datorează Elenei Murariu. „Noi, românii, cunoaştem viaţa Sfinţilor Martiri Brâncoveni, însă pentru catalani şi pentru spanioli probabil nu este cunoscută, deşi la martiriul Sfinţilor Brâncoveni la Constantinopol au asistat şi ambasadorii statelor occidentale, astfel încât martiriul lor a fost consemnat în multe cronici ale Occidentului. Mă bucur că această expoziţie a ajuns şi la Barcelona, mai ales pentru că aici avem o comunitate foarte mare de români care încearcă să îşi păstreze credinţa ortodoxă. Şi iată, parohia de aici are un rol foarte mare prin a-i ajuta pe români să-şi păstreze credinţa, şi nu doar credinţa, ci să-şi păstreze şi cultura şi limba, dar mai ales credinţa pe care au mărturisit-o şi Brâncovenii. Acele cuvinte pe care Constantin Brâncoveanu le-a spus copiilor săi: «Am pierdut totul, să nu ne pierdem şi sufletele!», trebuie să fie un motto pentru toţi românii din străinătate, nu doar din Spania, nu doar din Barcelona, şi spun acest lucru pentru faptul că departe de ţară există acest pericol de a-ţi pierde credinţa. Iată exemple de mari români, de sfinţi care cu preţul vieţii lor şi-au păstrat credinţa“, a mai spus Preasfinţia Sa.
La deschiderea expoziţiei au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, oameni de cultură, preoţi şi credincioşi români stabiliţi în Spania. Expoziţia va fi deschisă până pe 30 decembrie.
În a doua parte a serii, Corala bărbătească ortodoxă „Te Deum Laudamus“ din Bucureşti, dirijată de pr. lect. dr. Zaharia Matei, a susţinut un concert de muzică bizantină în basilica Centrului „Sant Pau“ del Camp.
La final, pr. Aurel Bunda, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ şi protopop de Barcelona, gazda evenimentului, a mulţumit tuturor celor prezenţi şi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a acordat binecuvântarea „de a fi aici nu doar Corala «Te Deum Laudamus», ci şi părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului BASILICA al Patriarhiei Române“.