Expoziția „Ouă încondeiate - de la simbolistică la meșteșug” la Galați

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 31 Martie 2018

În Sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu" a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost vernisată joi, 29 martie, expoziţia „Ouă încondeiate - de la simbolistică la meșteșug". La evenimentul organizat de Muzeul Eparhiei Dunării de Jos, în colaborare cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos" din Galați și Muzeul Național al Ouălor Încondeiate din Ciocănești, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian. Ierarhul a adresat un cuvânt de binecuvântare și de apreciere pentru efortul depus în păstrarea, conservarea și transmiterea mai departe a tradițiilor acestui popor credincios.

La vernisaj au participat personalități ale vieții culturale gălățene, profesori, preoți și credincioși din oraș, dar și numeroși copii de la școlile gălățene. Vizitatorii au putut admira și înțelege simbolistica și tehnica de realizare a mai multor categorii de ouă, între care a ouălor roșii, încondeiate, închistrite și cu mărgele.

Expoziția, care va rămâne deschisă publicului până în 5 mai 2018, este nu numai o incursiune în tradițiile din perioada pascală a românilor, ci şi o readucere în actualitate a unui meșteșug ce datează de foarte mult timp.