Expoziție cu vânzare de ouă încondeiate la magazinul „Librăria Ortodoxă” din București
Magazinul de obiecte, cărţi şi veşminte bisericeşti „Librăria Ortodoxă” din cadrul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor organizează în această perioadă o expoziție de ouă încondeiate, după tradiția din Bucovina, lucrate cu măiestrie de meșteri populari renumiți din această regiune. Iubitorii de tradiții autentice sau de produse de artizanat pot achiziționa ouăle expuse pentru decorarea mesei de Paști sau pentru a le oferi în dar persoanelor dragi.
Credincioșii și iubitorii de tradiții care doresc să își înfrumusețeze masa de Paști cu ouă încondeiate potrivit artei țărănești sau care doresc să facă un cadou special le pot achiziționa de la magazinul de colportaj „Librăria Ortodoxă”, situat pe partea sudică a Centrului social-misionar „Sfântul Apostol Andrei”, din bulevardul Regina Maria nr. 1, bl. P5B, sc. 1, sector 4.
Ouăle încondeiate, aduse din Bucovina, pot fi achiziționate din cele patru depozite en gros, în cele opt magazine cu desfacere en detail, dar și de pe site-ul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor, www.colportaj.ro.
Mai multe detalii despre această expoziție cu vânzare de ouă încondeiate ne-a oferit părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial și directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Ouăle sunt închistrite cu minuțiozitate de meșteri populari bucovineni, care au așezat cu deosebită măiestrie pe coaja fragilă istoria și frumusețea Bucovinei. Migălite cu ceară în relief, pictate cu vopsea sau decorate cu mărgeluțe, ouăle închistrite sunt printre cele mai spectaculoase exprimări ale artei populare românești, fiind foarte apreciate și căutate de români, dar și de străini. În București avem foarte mulți vizitatori care caută lucruri legate de autenticitatea poporului român. De asemenea, aceste ouă sunt folosite pentru decorarea mesei de Paști. Pictarea sau încondeierea cu ceară fierbinte a ouălor pentru cel mai mare praznic al creștinătății, sărbătorea Sfintelor Paști, este un meșteșug, dar și o artă”, ne-a spus părintele protosinghel Joachim Bejenariu.
În cadrul expoziției vor fi expuse ouă de diferite dimensiuni de la mai multe rase de păsări, precum și ouă închistrite din lemn.
„Avem la vânzare atât ouă încondeiate foarte mici, de găină americană, cât și de găină românească de dimensiune obișnuită, precum și ouă de rață, gâscă, dar și de struț. O altă categorie o reprezintă ouăle închistrite din lemn, mai căutate deoarece rezistă mai mult în timp. Sunt lucrate tradițional de meșteri care și-au prezentat lucrările și în afara țării cu succes. Acestea reprezintă măiestria artistului, dar și profunzimea istoriei țării noastre”, ne-a mai spus protosinghelul Joachim Bejenariu.