Expoziție de artă vizuală la Muzeul Mitropolitan din Iași

Un articol de: Flavius Popa - 22 Ianuarie 2024

Sala „Baptisteriu” din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași găz­duiește în această perioadă expo­ziția de arte vizuale „Însemne identitare”, eveniment care a avut loc în cadrul proiectului cultural „Nemargini de gândire”: Eminescu - interferențe culturale, revelații textuale și vizuale. Vernisajul a avut loc vineri, 19 ianuarie.

Cu ocazia Zilei Culturii Națio­nale, care a avut loc pe 15 ianuarie, Arhiepiscopia Iașilor, prin Centrul cultural misionar „Doxologia” și Muzeul Mitropolitan, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Iași, cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Inspectoratul Școlar Jude­țean Iași și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români Iași, inițiază anul acesta prima ediție a proiectului „Nemargini de gândire”: Eminescu - interferențe culturale, reve­lații textuale și vizuale.

Galeria cuprinde picturi realizate de artiștii Felix Aftene, Vladlen Babcinețchi, Bogdan Bârleanu, Zamfira Birzu, Ilie Bostan, Dan Covătaru, Gabriela Drinceanu, Cristian Diaconescu, Valentina Druțu, Bogdan Maximovici, Ana Maria Negară, Sorin Purcaru, Adrian Stoleriu, Mircea Ștefănescu, Liviu Suhar, Constantin Tofan și Cristian Ungureanu.

Lect. univ. dr. Maria Bilașevschi, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România Iași și curatorul expoziției, a menționat în cadrul evenimentului că „pentru consumatorul de artă avizat, dar mai ales pentru vizitatorul curios, lucrările selectate pentru a celebra Ziua Culturii Naționale oferă un punct de plecare pentru a plonja cu încredere în ceea ce particularizează înțelegerea noțiunii de identitate prin arta vizuală. Ca reper tematic, ideea de conștiință națio­nală și culturală nu are cum să nu fie asociată astăzi poetului Mihai Eminescu. Ca factor evolutiv și de referință, lirica eminesciană ser­vește adesea drept pretext și context, generând interpretări iconografice sau transfigurări plastice metaforice”.

În continuare, pr. prof. dr. Bogdan Anistoroaiei de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, a subliniat im­por­tanța personalității lui Eminescu pentru artiști, vorbind și despre condiția artistului, despre identitate și despre dimensiunea spirituală care îmbracă actul artistic de asemenea factură, subliniind legătura dintre sursa de inspirație și inspirația creatorului de artă.

De asemenea, prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prodecanul Uni­versității de Arte „George Enescu” din Iași, a vorbit despre importanța culturii naționale, despre cadrul ecleziastic căruia i se circumscrie expoziția, subliniind rădăcinile bizantine ale românilor, în special în materie de pictură bisericească, comparând arta bizantină cu cea occidentală.

Din partea Arhiepiscopiei Iașilor a vorbit Eduard Rusu, manager cultural, prezentând publicului ideea proiectului cu cele două componente ale sale.

Colecția de artă va fi prezentă la Muzeul Mitropolitan până la finalul lunii, pe 31 ianuarie.