Expoziție de fotografie vernisată la Tulcea
O expoziţie de fotografie cu biserici din judeţul Tulcea din anul 1901, intitulată „Episcop Partenie Clinceni – ctitor în Dobrogea de Nord”, a fost vernisată vineri, 7 iunie, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Panait Cerna” din municipiul Tulcea. În contextul proclamării anului 2019 ca An omagial al satului românesc, expoziţia a fost organizată de către Episcopia Tulcii în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” din localitate.
Expoziția este alcătuită din 40 de panouri foto-documentare care sintetizează și ilustrează prin imagini bisericile din județul Tulcea, în starea de la anul 1901, locașuri de cult începute a se construi la câțiva ani după revenirea Dobrogei la România sub Episcopul Partenie Clinceni de la Dunărea de Jos, care, împreună cu membrii Casei Regale a României, a demarat proiectul grandios de re-românizare a Dobrogei după Tratatul de la Berlin din anul 1878.
Cele 40 de panouri sunt reproduceri la scară mare a fotografiilor din albumul „Bisericile clădite în județul Tulcea în anii 1886-1901. După îndemnul și stăruințele P.S. Parthenie S. Clincenu, Bucuresci, 1901”. Fotograf Ioanițiu Spirescu, fotograful Casei Regale a României.
Alături de aceste noi ctitorii, se găsesc fotografiate în paralel și vechile biserici din județul Tulcea din ultima perioadă a dominației otomane asupra Dobrogei.
Expoziția este îmbogățită cu documente, cărți, obiecte de cult și fotografii din perioada secolelor XIX-XXI, provenite din colecțiile Episcopiei Tulcii, ale Bibliotecii Județene „Panait Cerna” și din colecții parohiale și personale.
La evenimentul de vineri, alături de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, au fost prezenţi părintele Ilie Cosmin, consilier cultural și reprezentant al Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, preoți consilieri de la Centrul eparhial Tulcea și din Protopopiatul Tulcea, viceprimarul municipiului Tulcea, Petre Marinescu, Ligia Dima, director al Bibliotecii Județene „Panait Cerna”, tulceni iubitori de cultură și artă bisericească și elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian” și de la Școala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu”.
În alocuțiunile susținute cu această ocazie au fost subliniate mai multe idei, între care valoarea documentară și artistică a expoziției, implicarea permanentă a clerului în viața comunității rurale și urbane tulcene, situația socială a comunităților și a locașurilor de cult ortodoxe la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, necesitatea cunoașterii și conservării valorilor trecutului și predarea lor generațiilor tinere etc.
Evenimentul a fost întreținut de corul elevilor de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian”, care au interpretat mai multe piese patriotice.