Expoziţie de icoane pe lemn la Câmpina
La Muzeul „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, a fost vernisată duminică, 24 februarie, expoziţia „Icoane pe lemn” a pictorului Severian Luca. Vizitatorii pot admira 53 de icoane pictate pe lemn în stil bizantin, cu o paleta cromatică în tonuri pastelate. Expoziţia poate fi vizitată până la sfârșitul lunii martie.
Autorul expoziţiei, Severian Luca, este absolvent de licenţă şi masterat al specializării Artă Murală din Facultatea de Arte Vizuale şi Design din Iaşi, dar şi absolvent de teologie pastorală, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, această dublă formaţie a sa plasându-l într-o zonă de interes, ca personalitate artistică. „Finalul acestei săptămâni este încheiat cu încă un eveniment, pentru mine extraordinar. La Grigorescu stă foarte bine pictura religioasă, foarte bine și imaginea de acest fel. Așa cum spunea și Severian, mă gâdeam câtă dreptate are și ce minunat este că a înțeles acest lucru, că în momentul în care ai făcut chipul unui sfânt, ai pictat un sfânt, harul pe care îl ai te face să ai legătură spirituală cu el. Și legătura asta spirituală ți-o faci tu, prin pictura ta, cu cel pe care îl pictezi. Deci, treaba nu e atât de simplă pe cât pare, atunci când pictezi un sfânt, mâna este doar un instrument. Este nevoie de o pregătire specială, când ne concentrăm, spiritul se adună într-o rază, în ceva… apoi se duce în mână, se duce în pensulă, în vopsea, este o stare specială care se transpune acolo în sfântul acela, în sfânta aceea, în icoana pe care o pictăm și se transmite apoi ca energie. Dar realitatea este mult mai bogată și noi nu o simțim, o intuim. Artiștii asta fac, deci este un limbaj dincolo de cele cinci simțuri, ca și pictura”, a precizat Florin Dochia - membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Poezie București, redactor-șef al publicațiilor literare „Revista Nouă” și „Urmuz”.
Icoana, mijloc de a grăi cu Dumnezeu şi cu sfinţii Săi
În cadrul deschiderii expoziţiei, pictorul Severian Luca a subliniat că icoana nu este o simplă imagine pictată, ci ea este putere, nădejde şi călăuză, în faţa căreia găsim răspuns rugăciunilor înălţate către Dumnezeu. „Mă simt onorat că am ocazia să expun lucrările în cadrul Muzeului Memorial «Nicolae Grigorescu» din Câmpina. Cred că nu este întâmplător acest lucru, mai ales că pictorul Nicolae Grigorescu a fost preocupat și de pictura bisericească. La Mănăstirea Agapia, o mănăstire pe care am vizitat-o de nenumărate ori și care se află în apropierea comunei Vânători-Neamț, comuna mea natală, Nicolae Grigorescu a reuşit să realizeze o operă de mare valoare, în care a îmbinat cu succes tradiţia bizantină cu stilul neoclasic şi arta populară românească. Așa cum spun mulți, Nicolae Grigorescu a încercat să coboare ceva din frumuseţea cerului pe pământ și a reuşit acest lucru. Icoana nu este o simplă imagine sau o ilustraţie a Sfintei Scripturi, ea este ceva mai mult: mesajul evanghelic vizual și un obiect de cult care face parte integrantă din viaţa liturgică. Icoana pentru mine este putere, nădejde, călăuză. În fața ei îmi capăt alinarea sufletului și găsesc răspuns rugăciunilor mele. Prin ea se deschide fereastra către Dumnezeu, icoana fiind mijloc de a grăi cu Dumnezeu și cu sfinții Săi. Icoana se sfințește atât prin sfinţenia chipului pictat pe ea, cât şi prin sfinţirea pe care preotul o săvârşeşte cu harul Duhului Sfânt. În cadrul acestei expoziții aveți ocazia să vedeți 53 de icoane pictate pe lemn în stil bizantin, folosind o paletă cromatică în tonuri pastelate, deschise, cu subtile contraste de culori complementare”, a declarat pictorul Severian Luca. Expoziția „Icoane pe lemn” poate fi vizitată până la sfârșitul lunii martie.