Expoziție despre creștinismul din Orient la Paris
Având titlul „Chrétiens d’Orient. Deux mille ans d’histoire”, expoziția găzduită de Institutul Lumii Arabe din Paris (1, Rue des Fossés Saint-Bernard, 75005) și organizată în colaborare cu asociația L’Œuvre d’Orient în perioada 26 septembrie 2017 - 14 ianuarie 2018 reprezintă una dintre metodele moderne de a face cunoștință cu moștenirea creștină din Orientul Apropiat și Mijlociu. Expoziția este o invitație la cunoașterea patrimoniului unei importante părți a locuitorilor Hexagonului.
Prezentând frumoasa și pasionanta istorie a creștinilor ce locuiesc în prezent în Siria, Liban, Egipt, Iordania, Irak și Palestina, expoziția reunește peste 300 de opere și documente de arhivă ce reflectă un tezaur inestimabil din punct de vedere spiritual și material pentru întreaga umanitate. Astfel, aici pot fi văzute diverse manuscrise precum: Codex Sinopensis (secolul VI), ce redă diverse fragmente din Evanghelia după Matei, o machetă a Bisericii Sfântului Mormânt din secolul al V-lea descoperită în Narbonne (sudul Franței), diverse ediții ale Sfintei Scripturi, cu predilecție cele în limbile orientale (siriacă, ebraică, samariteană etc.). Nu sunt uitate mozaicurile, crucile relicvarii, tapiseriile sau imprimeriile din diverse epoci.
Vizitatorii au șansa de a descoperi istoria creștinilor din această zonă împărțită în secțiunile: Nașterea și dezvoltarea creștinismului în Orient (secolele I -V); Bisericile Orientale după cucerirea arabă; situația creștinilor din Orient la începutul perioadei moderne este reliefată sub titlul „Bisericile Orientale între Orient și Occident”.