Expoziție în Italia despre rolul Bisericii la Marea Unire
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei organizează, în colaborare cu Romit TV (televiziune româno-italiană lansată la Roma în anul 2011) expoziția „1918-2018 - România se povestește” la Muzeul WE - GIL din Roma, în perioada 11-18 septembrie, informează Departamentul mass-media și de comunicare al eparhiei. Desfășurată în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam, organizatorii expun publicului, prin imagini foto și video, contribuția Bisericii în actul Marii Uniri, reliefându-se aspecte privind Unirea din 1918 a Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României, prin implicarea Episcopului Miron Cristea - primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939); a Episcopului de Arad Ioan I. Papp; a viitorului Mitropolit al Chișinăului, Gurie Grosu, şi a Mitropolitului Bucovinei, Vladimir de Repta.
Expoziția din standul dedicat evenimentului cuprinde și o a doua secțiune, intitulată „Pași spre unitatea de credință și de neam”, și reprezintă un periplu istoric în care se evidențiază contribuția pe care domnitorii și ierarhii din voievodatele românești au avut-o de-a lungul timpului la realizarea unității de neam, de limbă și de credință. Între aceștia sunt amintiți domnitorul Bogdan I al Moldovei (1363-1367), Mircea Voievod al Valahiei (1386-1418), Sfântul Ștefan cel Mare (1457-1504), Sfântul Neagoe Basarab (1512- 1521), Sfântul Ierarh Varlaam - Mitropolitul Moldovei (1632-1653), Sfântul Ierarh Andrei Șaguna -Mitropolitul Transilvaniei (1848-1873) și alții.
De asemenea, expoziția cuprinde două secțiuni dedicate Catedralei Naționale, în cadrul căreia este evidențiată importanța construirii Catedralei Mântuirii Neamului ca simbol al unității naționale.
La vernisajul expoziției din 11 septembrie au participat Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, Stela Stângaci, Emanuele Latagliata, director al Romit TV, și alte oficialități.