Expoziţie închinată Sfinţilor Brâncoveni, în Scheii Braşovului

Data: 19 August 2013
În cadrul Complexului Muzeal din Şcheii Braşovului s-a deschis expoziţia permanentă „Constantin Brâncoveanu şi Braşovul“. Vernisajul a avut loc chiar în ziua de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în cadrul acestuia fiind prezentate trei spaţii special amenajate. În primul dintre acestea sunt expuse cărţile liturgice editate cu sprijinul marelui voievod în cele cinci tipografii muntene, precum şi cea de la Alba Iulia. În cel de-al doilea sunt prezentate cele 10 hrisoave brâncoveneşti, o bogată colecţie de scrisori şi documente semnate de mitropoliţii Ţării Româneşti din vremea lui Constantin Brâncoveanu (Antim Ivireanu şi Teodosie), dar şi testamentul Domniţei Ancuţa, fiica marelui voievod, şi bogata corespondenţă a „oamenilor“ marelui voievod: şcheienii David şi Teodor Corbea. 
 
Un sector aparte îl reprezintă colecţia de carte veche dăruită de nepotul voievodului, Grigore Brâncoveanu, prezentând în monumentale ediţii Istoria Bizanţului, Istoria Romei, dar şi propria carte, păstrată în 26 exemplare în Şchei şi numită „Elemente de logică, etică şi filozofie“, tipărită de Grigore Brâncoveanu la Viena în limbă greacă (1808). La loc de cinste se află exemplarul Bibliei de la Bucureşti (1688), dăruită de voievodul Constantin Brâncoveanu, cele 12 Mineie de la Snagov şi cele 12 Mineie de la Râmnic, Evanghelia greco-română de la Bucureşti, Triodul, Penticostarul, Molitfelnicele, Liturghierul şi alte cărţi liturgice dăruite de marele voievod.
 
Vernisajul expoziţiei a fost urmat de o sesiune de comunicări, cu participarea academicianului Alexandru Surdu, a protopopului de Braşov, pr. Dănuţ Gheorghe Benga, a profesorului universitar Emil Corneanu, a muzeografului Nicolae Blaj, a preoţilor Ioan Herda şi Vasile Prodea de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Şcheii Braşovului, care au susţinut lucrări de referinţă documentară privind relaţiile lui Constantin Brâncoveanu cu Braşovul. De asemenea, la vernisaj a fost prezent un public numeros. (Pr. prof. dr. Vasile Oltean)