Expoziții dedicate Revoluției din 1989, la Londra și Roma
În aceste zile premergătoare împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, la Londra și la Roma au fost organizate expoziții pe această temă. Expoziţia de la Londra redă vizual evenimentele din decembrie 1989, folosind fotografii făcute acum 30 de ani la Timişoara şi Bucureşti, iar cea de la Roma, axată pe rolul televiziunii în desfăşurarea Revoluţiei Române, a conţinut imagini tv transmise din România în decembrie 1989 de principalele televiziuni italiene.
Vernisajul expoziţiei de fotografie „Apertures of a Revolution. Fotografii din decembrie 1989”, organizată de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Ambasada României şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres, a avut loc joi seara în capitala Marii Britanii în prezența Prinţului de Wales.
În deschiderea expoziţiei, care cuprinde fotografii făcute acum 30 de ani la Timişoara şi Bucureşti, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dan Mihalache, i-a mulţumit Prinţului de Wales pentru înalta onoare de a celebra împreună cu poporul român momentele excepţionale de curaj, în căutarea libertăţii, din decembrie 1989.
La rândul său, Magda Stroe, coordonatorul activităţii ICR Londra, i-a prezentat Prinţului Charles pe artiştii români care vizitează şcoli britanice în cadrul proiectului educaţional „Legacies of Courage/ Moşteniri ale Curajului”, dedicat Revoluţiei Române. La eveniment au participat membri ai comunităţii româneşti din Londra, fotoreporterul Agerpres Sorin Lupşa, unul dintre autorii fotografiilor, precum şi parteneri britanici ai ICR şi ai Ambasadei României.
Ambasadorul Dan Mihalache şi Claudia Nicolae, directorul general al Agerpres, i-au oferit Prinţului de Wales o fotografie din expoziţie, care are mesajul „Copiii noştri vor fi liberi”.
Evenimentul a continuat cu proiecţia filmului documentar „After the Revolution/ După revoluţie”, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Laurenţiu Calciu şi producătorul Rupert Wolfe Murray.
O altă expoziție, inedită, intitulată „Instant Replay - Una rivoluzione da moviola”, a fost inaugurată joi de Ambasada României la Roma.
Expoziţia a conținut imagini tv, derulate simultan prin intermediul a opt monitoare, care au fost transmise la principalele televiziuni italiene în timpul evenimentelor din 1989 din România și a fost completată de conferinţa „Pentru a nu pierde sensul libertăţii: România 1989, o revoluţie în direct”. Au intervenit în cadrul conferinţei ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, alături de parlamentarii italieni Paolo Romani, senator şi fost trimis special al trustului Mediaset la Bucureşti în timpul Revoluţiei, Fucsia Fitzgerald Nissoli, deputat, şi Stefania Craxi, senator, conform unui comunicat al reprezentanţei diplomatice.