Expoziţii inedite la Muzeul Bruckenthal din Sibiu
Publicul va avea posibilitatea ca în perioada următoare să cunoască mai multe despre spaţiile comerciale din centrul vechi al cetăţii transilvane, prin intermediul unei expoziţii de fotografie şi documente ce va fi vernisată la Muzeul Naţional Bruckenthal. Tot în această lună, muzeul va găzdui o expoziţie cu peste 1000 de piese arheologice din aur şi argint de pe teritoriul României.
Prima expoziţie în curs de pregătire la Muzeul Bruckenthal din Sibiu poartă titlul „O istorie prea puţin cunoscută. Spaţiile comerciale din centrul Sibiului istoric“. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 13 noiembrie, de la orele 14.00, iar publicul va avea acces liber în spaţiul amenajat până la sfârşitul lunii. Organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Sibiu, expoziţia va aduce imagini inedite cu spaţiile comerciale din centrul vechi, din perioada secolelor XIX-XX. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, 10 noiembrie, curatorii expoziţiei, dr. Dănuţ Nicuşor Ivănuş, dr. Raluca Maria Teodorescu şi Marian Bozdoc, precum şi directorul Muzeului Naţional Bruckenthal, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, au oferit mai multe detalii despre acest eveniment deosebit pentru viaţa culturală a Sibiului. Organizatorii îşi propun ca prin această expoziţie să ofere sibienilor o imagine a vechiului oraş de altădată, o urbe fruntaşă în Europa ca număr de bresle încă din secolul al XIV-lea.
„Proiectul face parte din agenda culturală a Sibiului pe anul 2014 şi a avut drept scop creşterea gradului de înţelegere a atractivităţii istoriei moderne a Sibiului, atât în rândul vizitatorilor muzeului, cât mai ales în rândul comunităţii locale. Primul nostru scop a fost sensibilizarea comunităţii locale. Proiectul în sine are două componente: deschiderea unei expoziţii şi lansarea unui volum dedicat spaţiilor comerciale din zona Piaţa Mare, Piaţa Mică, Strada Nicolae Bălcescu, în primă fază. Expoziţia aduce piese inedite, unele dintre ele expuse pentru prima dată, dar şi imagini reprezentative de epocă din colecţiile Fischer şi Tipuriţă, precum şi piese tridimensionale, inclusiv firme care au funcţionat în aceste trei spaţii mai sus menţionate. Perioada spre care ne aplecăm este sfârşitul secolului al XVIII-lea, până la naţionalizare, oprindu-ne undeva la 1947-1948. Ceea ce a fost la început un proiect de conştientizare şi de popularizare a colecţiilor muzeului, a devenit încet-încet şi un proiect ştiinţific, pentru că am început deja să facem paralele între spaţiile comerciale din secolul XIX şi cele de acum şi am văzut diferenţele şi asemănările“, a spus Raluca Maria Teodorescu.
Sigilii, tablouri, matriţe
Expoziţia este rodul unei munci de echipă, prin care s-au adunat imagini diverse cu vechiul Sibiu de altădată, obiecte specifice spaţiilor comerciale păstrate în diferite colecţii, tablouri şi matriţe. Toate obiectele expuse oferă o imagine de ansamblu nu doar a vechiului oraş, ci şi a breslelor, a meseriilor din perioada amintită, cele mai multe pierdute în zilele noastre.
„La baza organizării expoziţiei se află colecţia de clişee pe sticlă Emil Fischer, cea mai completă şi edificatoare pentru tema pe care o prezentăm. Nu vom prezenta fiecare casă, pentru că la momentul respectiv Emil Fischer nu s-a gândit că se va organiza o expoziţie cu spaţiile comerciale şi de aceea sunt imagini mai mult de ansamblu, a unei laturi sau părţi dintr-o stradă. Datorită numărului mare de informaţii, ne-am limitat doar la spaţiile amintite. Am completat aceste imagini, aceste fotografii cu o serie de cărţi poştale din bogata colecţie rămasă de la Horia Tipuliţă. Sunt cărţi poştale de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, care completează într-un fel imaginile văzute pe pereţi. A treia colecţie prezentată a fost tot de la Muzeul Naţional de Istorie, colecţia de modern-contemporan, de unde am luat şi piesele ce vor fi expuse. În afară de vitrine, sunt şi trei acuarele care prezintă Sibiul la sfârşit de secol XVIII, foarte interesante şi acestea. La cele două vitrine de la intrarea în expoziţie sunt piese legate de bresle, începând cu secolul al XVIII-lea. Am încercat să punctăm ca tipologie câteva dintre bresle. Sunt şi câteva sigilii, de la farmacia Vulturul Negru, care a funcţionat chiar în spaţiile Muzeului Bruckenthal, precum şi două matriţe de medalii de la un târg al meseriaşilor din Sibiu din 1903“, a subliniat Dănuţ Nicuşor Ivănuş.
Accesul la această expoziţie va fi liber, iar organizatorii se aşteaptă la un număr mare de vizitatori din oraş, dar şi din alte părţi ale ţării, persoane care deja şi-au anunţat interesul faţă de eveniment.
Piese din 32 de muzee din ţară
Începând cu 19 noiembrie, sibienii vor vizita o altă expoziţie inedită pregătită de Muzeul Naţional Bruckenthal, numită „Aurul şi argintul antic al României“. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 18 ianuarie 2015 şi va aduce peste o mie de piese arheologice, prelucrate din aur şi argint, descoperite pe teritoriul României. Proiectul este rodul colaborării a 32 de muzee din ţară, între care şi muzeul gazdă. Între exponate amintim inventarul mormântului de incineraţie nr. 1 de la Tilişca, judeţul Sibiu şi cel al mormântului gepidic M3, descoperit la Miercurea Sibiului.
„Piesele vor fi expuse într-un sistem foarte modern şi foarte atractiv. La această expoziţie participăm şi noi cu 59 de piese, selectate riguros. Am fi putut contribui şi cu alte piese, dar s-au ales cele mai reprezentative. Expoziţia este în curs de montare. Este o muncă enormă de preluare şi de inventariere. Expoziţia va avea loc în aripa muzeului unde a avut loc expoziţia Dali“, a menţionat directorul Sabin Adrian Luca.