Facilităţi fiscale pentru firmele care angajează absolvenţi

Un articol de: Oana Nistor - 12 Mai 2016

Companiile care angajează pe perioadă nederminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ vor primi, timp de 12 luni, subvenţii lunare cuprinse între 500 şi 750 de lei pentru fiecare absolvent angajat. Şomajul în rândul tinerilor români din categoria 15-24 de ani este de aproximativ 25%. La nivel naţional, în această perioadă, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pune la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă peste 18.000 de posturi vacante. Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă au început să promoveze politicile de susţinere venite din partea statului pentru firmele care intenţionează să facă angajări în perioada următoare, când va ieşi de pe băncile şcolilor o nouă generaţie de absolvenţi. Interesul crescut pentru această categorie este determinat şi de îngrijorătoarea rată a şomajului de 25% în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani.

Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, angajatorii care încadrează pe perioadă nederminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ vor primi, timp de 12 luni, subvenţii lunare cuprinse între 500 şi 750 de lei pentru fiecare absolvent angajat. „Subvenţiile se acordă angajatorilor timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, condiţia fiind ca aceştia să fie înscrişi, ca persoane în căutarea unui loc de muncă, la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. Pentru fiecare absolvent încadrat în muncă, angajatorii vor primi următoarele sume: 500 de lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 600 de lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; 750 de lei pentru absolvenţii de învăţământ superior”, se precizează într-un comunicat al ANOFM. De asemenea, companiile care angajează pe perioadă nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi vor primi lunar sumele precizate mai sus, însă pe o perioadă mai lungă, de 18 luni.

Pentru a beneficia de stimulentele financiare menţionate, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 12 luni de la data absolvirii, şi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni. Mai mult, firmele care menţin raporturile de muncă sau de serviciu după termenul de 18 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relaţii, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate pentru aceste persoane şi virate conform legii, potrivit ANOFM Dolj, instituţie care a demarat în această săptămână o campanie de informare privind facilităţile fiscale acordate angajatorilor. De altfel, în Dolj, judeţ unde se înregistrează una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului din ţară, în primele trei luni ale anului 2016 au fost încadraţi, prin subvenţionarea locului de muncă, 44 de absolvenţi.

ANOFM pune, în această săptămână, la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă 18.395 de posturi vacante, la nivel naţional. Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în Capitală, 1.603, urmată de judeţele Dolj (1.588), Arad (1.077), Harghita (890), Argeş (868), Ilfov (857), Timiş şi Iaşi (câte 717). La polul opus se află judeţele Caraş-Severin, cu 68 de locuri de muncă, şi Mehedinţi, cu 69. Sunt căutaţi agenţi de vânzări (1.583), confecţioneri articole textile (878), muncitori necalificaţi în industria confecţiilor (771), muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor (709), lucrători comerciali (499), agenţi de securitate (464), casieri (416) sau vânzători (383). Oferta locurilor de muncă se actualizează în timp real şi poate fi vizualizată pe site-ul www.card-profesional.ro, mai precizează ANOFM.