Facturi mai mici cu 8% la energia electrică

Un articol de: Oana Nistor - 13 Ianuarie 2016

Tarifele la energia electrică vor scădea cu aproximativ 8% la consumatorii casnici ca urmare a reducerii TVA şi a tarifelor de distribuţie, după cum a anunţat ministrul energiei, Victor Grigorescu. Scăderea ar fi fost mai consistentă dacă nu ar fi crescut ponderea certificatelor verzi în factura de energie.

Din această lună, facturile la energia electrică vor scădea în medie cu 8% ca urmare a reducerii TVA şi a ta­rifelor de distribuţie, după cum a anunţat ieri ministrul energiei, Victor Grigorescu. `Monitorizăm care sunt efectele scăderii TVA, inclusiv pe piaţa de energie electrică, unde, după reducerile ope­rate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente în medie”, a precizat ministrul Grigorescu pentru un post central de televiziune. Taxa pe Valoarea Adăugată a fost redusă la 1 ianuarie de la 24% la 20%. Totodată, Autoritatea Na­ţi­o­nală de Reglementare în Ener­gie (ANRE) a diminuat cu 12%, începând cu aceeaşi dată, tarifele de distribuţie a energiei electrice de la 1 ianuarie. Aceste tarife re­pre­zintă 40% din preţul final.

În schimb, ponderea certificatelor verzi în factură a crescut de la 35 de lei pe MWh la 43 de lei pe MWh, astfel că reducerea preţului de distribuţie, în final, a fost de 3,5%. Reprezentanţii ANRE declarau în urmă cu o lună de zile că dacă nu ar fi crescut ponderea certificatelor verzi, reducerea operată de ANRE ar fi fost mai mare cu două procente, respectiv de 5,5%.

Certificatul Verde (CV) re­pre­zintă o formă de susţinere a ener­giei electrice produse din surse regenerabile şi atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie. Sistemul de cote obligatorii reprezintă un mecanism de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, prin achiziţia de către furnizori a unui număr de certificate verzi corespunzător cotelor obligatorii de energie electrică produsă din aces­te surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuală de certificate verzi pentru 2015 a fost de 10,8%.

Potrivit Agerpres, preţul Certificatelor Verzi variază într-un interval (preţ minim - preţ maxim) stabilit prin hotărâre de Guvern, cel minim fiind impus pentru protecţia producătorilor, iar cel maxim pentru protecţia consumatorilor.

Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacţionare a Certificatelor Verzi sunt: energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eolia­nă, energie solară, energie geo­ter­­mală şi gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.
Judeţul Constanţa este în ­topul judeţelor unde se produce cea mai multă energie rege­nera­bilă, cu o capacitate instalată de peste 1.639 de MW, urmat de Tulcea şi Giur­giu, potrivit unui document al Transelectrica, citat de Agerpres. Astfel, judeţul Con­stanţa este campion la capitolul energie eo­liană, aici fiind instalate turbine de 1.636 de MW, iar 3,5 MW sunt panouri fotovoltaice. De altfel, Dobrogea este considerată zona cu cel mai mare potenţial eolian din sud-estul ­Europei, ceea ce a şi atras în România investitorii din acest sector. Judeţele cel mai puţin reprezentate pe piaţă sunt judeţele Sălaj (4,7 MW), Covasna (6,4 MW), Ilfov (6,5 MW), Neamţ (10,5 MW), Iaşi (14 MW) şi Harghita (14,3 MW).

La nivel naţional, cele mai mari capacităţi sunt cele de producere a energiei din surse eoliene, res­pectiv 7.521 de MW. Proiectele fotovoltaice care au contract de racord la reţea au ajuns la 2.500 de MW, în timp ce hidrocentralele mici însumează 621 de MW.