Familia regală a României a vizitat Mitropolia Basarabiei
Principesa Margareta şi Principele Radu ai României s-au întâlnit, joi, 10 octombrie, cu Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor. Întrevederea cu ierarhul a încheiat vizita familiei regale în Republica Moldova, care a durat patru zile.
În cadrul vizitei, Înaltpreasfinţitul Petru a discutat cu moştenitorii tronului despre situaţia Bisericii Ortodoxe din Basarabia în perioada interbelică, precum şi încercările prin care a trecut aceasta în perioada sovietică, despre cimitirele ostaşilor români căzuţi în primul război mondial şi reamenajarea acestora de către mitropolie, precum şi despre situaţia actuală a Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, s-a vorbit şi despre vizita Regelui Mihai în Basarabia în anul 1941. Principesa Margareta şi Principele Radu au oferit în dar mitropoliei o vază cu emblema familiei regale, iar ÎnaltPreasfinţitul Petru le-a dăruit o icoană ţesută a Mântuitorului. „Vizita familiei regale la mitropolie a fost un gest de mare atenţie, de preţuire şi de susţinere în activitatea Mitropoliei Basarabiei,” ne-a relatat părintele Ioan Cosoi, secretar eparhial.
Pe lângă întrevederea cu Înaltpreasfinţitul Petru, Principesa Margareta a vizitat şi Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, precum şi centrul maternal „În braţele mamei”, parte componentă a misiunii, stabilind o relaţie de colaborare cu ramura filantropică a mitropoliei, iar Principele Radu a vizitat Mănăstirea Curchi.
Programul vizitei Alteţelor Regale în Republica Moldova a inclus întrevederi cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti; prim-ministrul Iurie Leancă şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, precum şi IPS Vladimir al Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. De asemenea, Principesa Margareta a fost decorată cu medalia „Dimitrie Cantemir” în cadrul reuniunii solemne la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi a primit, în numele Majestăţii Sale, Regele Mihai, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Agrare din Chişinău, universitate la înfiinţarea căreia a contribuit 72 de ani în urmă. Pe lângă acestea, familia regală a vizitat mai multe instituţii de învăţământ din capitală, precum şi din alte oraşe. Din programul încărcat al vizitei nu a lipsit nici omagiul victimelor comunismului, Alteţele Lor Regale depunând flori la monumentul ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist din Chişinău.