Fapte de filantropie ale clujenilor şi bistriţenilor
Mai multe activităţi filantropice au avut loc în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în preajma marii sărbători a Învierii Domnului Iisus Hristos. Persoanele fără posibilităţi materiale, vârstnici aflaţi în centre de îngrijire precum şi copii în suferinţă, au primit sprijin şi mângâiere sufletească.
Protopopiatul Gherla a organizat în cea de a treia zi de Paşti, proiectul filantropic „Ospăţul credinţei din belşugul bunătăţii“ - ediţia a treia, în incinta restaurantului Fiesta din municipiul Gherla. De această masă festivă s-au bucurat 80 de persoane fără posibilităţi financiare aflate în evidenţa Biroului de Asistenţă Socială al Protopopiatului Gherla. Pe lângă meniul bogat, familiile prezente s-au bucurat şi de primirea unor pachete cu alimente. Acţiunea s-a adresat în mod special copiilor care nu se pot bucura de sfintele sărbători de Paşti din cauza lipsurilor.
„În urma campaniei de strângere de fonduri, lansată la începutul Postului Paştelui, mulţi oameni cu sufletul mare de pe raza Protopopiatului Gherla, şi nu numai, au răspuns apelului nostru de a-i ajuta pe cei nevoiaşi. Ne bucurăm că a devenit o tradiţie organizarea acestei mese şi, astfel, tot mai multe persoane sărace se pot bucura de ajutorul nostru. Le mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit, pentru dragostea şi jertfa de care au dat dovadă“, a spus Elena Gheberta, asistent social în cadrul Protopopiatului Gherla.
Vârstnici vizitaţi de IPS Mitropolit Andrei
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vizitat persoanele vârstnice găzduite de două centre ale Arhiepiscopiei. La căminul de bătrâni „Sfântul Sava“ de la Copăceni, judeţul Cluj, IPS Părinte Mitropolit Andrei i-a mângâiat pe cei bolnavi şi le-a oferit mici daruri, urându-le sărbători fericite, cu pace şi bucurie. Ierarhul le-a mulţumit celor care îi îngrijesc pe cei singuri şi le oferă acestora afecţiune, alături de condiţii materiale bune: „E mare lucru, atunci când un bătrân nu mai are pe nimeni, cineva să-l iubească! Acum, toţi aceşti bătrânei ne sunt dragi, dar pe unii dintre ei îi ştim de foarte multă vreme; au fost zile când erau în putere şi când făceau mult pentru obşte. Îi felicităm pe cei ce au grijă de acest aşezământ, ca plecarea din lumea aceasta să le fie liniştită bătrânilor şi să aibă ultimii ani de viaţă petrecuţi decent. Îl felicităm şi pe părintele care le acordă asistenţă religioasă“.
Potrivit pr. Alexandru Rus, Aşezământul „Sfântul Sava“ de la Copăceni a fost înfiinţat în urmă cu cinci ani. Sunt asistaţi aici aproximativ 30 de persoane cu nevoi speciale, în mare parte bolnavi de Alzheimer: „Toţi bolnavii se bucură de o deosebită îngrijire şi, aşa cum este firesc, pe lângă grija aceasta trupească şi afecţiunea de care au atâta nevoie, beneficiază şi de grija duhovnicească, pentru că Biserica se bucură de tot sprijinul şi de toată deschiderea pentru a-şi face misiunea şi în acest loc. Într-un mod fericit, putem spune că bolnavii care sunt internaţi în acest cămin, în fiecare duminică beneficiază de slujbă, pentru că după Sfânta Liturghie venim aici şi facem o slujbă a Paraclisului Maicii Domnului şi ori de câte ori este nevoie peste săptămână, venim pentru a acorda asistenţa duhovnicească“.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vizitat şi Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice „Acoperământul Maicii Domnului“ din Turda, judeţul Cluj. Aici, ierarhul le-a oferit pachete celor 100 de vârstnici cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti. Ierarhul a trecut şi pe la patul celor grav bolnavi, imobilizaţi la pat. Pe aceştia i-a mângâiat şi L-a rugat pe Bunul Dumnezeu să le uşureze suferinţa şi să le ierte păcatele.
Ierarhul i-a îmbărbătat şi mângâiat sufleteşte şi pe cei care fac parte din personalul medical al centrului, spunându-le că toată munca ce o fac zi de zi, îngrijindu-i pe cei bolnavi şi nevoiaşi, va fi răsplătită de Bunul Dumnezeu: „Când este vorba de destinul nostru veşnic, citim în Sfânta Scriptură în Evanghelia după Matei, în capitolul 25, că la Dreapta Judecată Domnul Hristos ne va întreba de felul în care ne-am implicat în filantropie, în ajutorarea semenilor noştri. Citim acolo că Domnul Hristos le va zice celor buni, celor de-a dreapta: «Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau, gol am fost şi M-aţi îmbrăcat, străin am fost şi M-aţi cercetat», şi continuă cu toate faptele milei trupeşti. De aceea, îl rugăm pe Dumnezeu să vă dea mângâiere multă întotdeauna, dar în mod special acum de sărbătoarea Sfintelor Paşti, sărbătoarea sărbătorilor şi praznicul praznicelor“.
Aşezământul social „Acoperământul Maicii Domnului“ din Turda a fost ridicat în Parohia „Învierea Domnului“ din cartierul Oprişani acum 12 ani. „De atunci şi până astăzi, în fiecare zi, se depune aici o muncă extraordinară! Sunt cazuri foarte grave: avem 40 de persoane pe pat, din aceştia 30 sunt alimentaţi de infirmiere şi de asistente. Avem foarte multe persoane cu demenţă mai uşoară sau mai accentuată. Avem şi persoane care nu au nici un venit şi îi ţinem noi prin fondurile pe care le aducem prin Biserică“, a spus pr. Vasile Ştiopei. La final, IPS Mitropolit Andrei a vizitat şi grădiniţa de la demisolul centrului destinată copiilor ce provin din mai multe familii sărace din oraş.
Alimente pentru familii bistriţene
Zeci de familii fără posibilităţi materiale din judeţul Bistriţa-Năsăud au primit alimente pentru masa de Paşti. Pachetele, cântărind între 15 şi 20 de kilograme, în funcţie de numărul de membri din fiecare familie, au fost distribuite de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă“, filiala Bistriţa-Năsăud şi au fost donate de credincioşii unor parohii din municipiu, dar şi de sătenii din Ilva Mică şi Maieru. Darurile au ajuns pe masa a peste 180 de persoane nevoiaşe. Nu au fost uitate nici cele aproape 30 de persoane vârstnice de la Centrul rezidenţial „Sfinţii Ioachim şi Ana“ din localitatea Cuşma. Acestora li s-a oferit toată asistenţa spirituală necesară în acestă perioadă şi li s-a pregătit masa tradiţională de Sfintele Paşti, conform celor precizate de coordonatorul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă“, filiala Bistriţa-Năsăud, părintele Marius Pintican. Astfel de activităţi filantropice au avut loc în judeţul Bistriţa-Năsăud pe toată durata Postului Mare.
Vizite la bătrâni şi copii bolnavi
Reprezentanţii Protopopiatului Cluj II, asistenta socială Bianca Dumitraşcu şi secretarul de la protopopiat, părintele Adrian Petrescu, au vizitat 40 de familii de preoţi pensionari şi preotese văduve pentru a le transmite urări la aceste sărbători binecuvântate şi pentru a le oferi mici daruri. La aceste vizite s-a adăugat şi aceea făcută copiilor internaţi la „Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă“ din Cluj-Napoca.
„Vizita la aceşti îngeri a fost intermediată de pr. Ştefan Toadere. Copiilor li s-au oferit ouă cu surprize, fructe şi suc în încercarea de a le aduce un strop de bucurie şi de alinare, ştiută fiind suferinţa lor“, a spus Bianca Dumitraşcu. De asemenea, în această perioadă au fost împărţite pachete cu alimente de bază persoanelor aflate în evidenţa Biroului de asistenţă socială a protopopiatului, a mai spus Bianca Dumitraşcu. (Grigore Sâmboan, Andreea Pâgleşan, Oana Rusu)