Faptele bune, leac împotriva anxietății
Cu o vorbă frumoasă sau cu o faptă bună putem aduce bucurie oamenilor cu care interacționăm, dar bunătatea și disponibilitatea de a-i ajuta pe ceilalți înseamnă mai mult decât un fel de a fi. Este și un mod prin care se poate grăbi vindecarea în cazul persoanelor care urmează tratamente împotriva depresiei şi anxietății.
Mesajul este unul simplu: Fiți amabili cu ceilalți și vă veți simți și dumneavoastră mai bine, recomandă autorii unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Ohio și publicat recent în The Journal of Positive Psychology. Ei au găsit și o explicație pentru concluzia la care au ajuns: bunătatea față de ceilalți îi ajută pe oameni să mai uite de propriile probleme. În cadrul studiului, la capitolul fapte bune au fost incluse gesturi de importanță mai mare sau mai mică față de ceilalți, în care investim din timpul propriu sau resurse, și prin care îi putem face să se bucure sau să se simtă fericiți.
Faptele bune și gesturile de amabilitate la care s-a raportat studiul cercetătorilor americani au fost în cea mai mare parte unele dintre cele mai simple, mici surprize cu care să-i bucurăm pe ceilalți, de la cuvinte de încurajare adresate cuiva, la prepararea unei prăjituri pentru un prieten, de exemplu. Gesturile frumoase față de ceilalți sunt cea mai bună cale de a interacționa cu cei din jur. Dacă vi se întâmplă să vă simțiți deprimați şi persistă senzația că nu aveţi chef de nimic, încercați să faceți măcar cel mai mic gest de bunătate față de o altă persoană și este posibil să descoperiți că vă revin dorința și energia pentru a face și mai mult pentru cei din jur, recomandă autorii studiului.
De asemenea, rezultatele sugerează și faptul că modul în care îi percepem pe cei cu depresie ar putea fi unul greșit. „De cele mai multe ori, avem impresia că persoanele cu depresie au destule frământări și avem tendința să nu-i mai încărcăm cu probleme în plus, rugându-i să ajute pe altcineva. Dimpotrivă, oamenii cu manifestări de depresie sau de anxietate s-ar putea să se simtă mai bine dacă fac fapte bune și îi ajută pe alții”, a explicat Jennifer Cheavens, profesor de psihologie și coautoare a studiului.
Concluzii similare au fost trase și în urma altor studii, care au indicat că implicarea în fapte bune este benefică inclusiv pentru propria sănătate, crește respectul de sine, empatia și compasiunea. Bunătatea ajută la scăderea tensiunii arteriale și nivelului de cortizon, un hormon al stresului. Căutarea unui mod de a face fapte bune crește dorința de socializare și devine un scop care să ne capteze atenția mai ales când ne confruntăm cu situații care pot provoca stres și stări de anxietate.
Totodată, bunătatea are efecte benefice asupra creierului și din punct de vedere fiziologic. Atunci când suntem amabili cu ceilalți crește nivelul serotoninei și al dopaminei, neurotransmițători de la nivelul creierului care stimulează centrii nervoși asociați declanșării stărilor de mulțumire. De asemenea, sunt eliberate endorfine, care au proprietăți analgezice și calmează durerile, iar toate acestea ajută la îmbunătățirea stării emoționale. (I. M.)