Febra, tusea și dificultățile de respirație: semnale de alarmă în caz de infecție cu coronavirus
Omenirea trece printr-o perioadă extrem de dificilă, prin amploarea pe care a căpătat-o răspândirea coronavirusului. Cel mai important în această perioadă este să respectăm cu strictețe măsurile de igienă personală și toate celelalte măsuri de prevenție recomandate de autorități și, nu în ultimul rând, să recunoaștem simptomele infecției care dezvoltă boala COVID-19 pentru a lua la timp toate măsurile necesare de izolare și tratament.
Cei infectați cu coronavirus dezvoltă în general simptome respiratorii, precum tuse, febră și secreții nazale, asemănătoare cu cele specifice gripelor și răcelilor obișnuite, dar acestea sunt cauzate de viruși diferiți. De aceea, este dificil să se pună diagnosticul doar pe baza simptomelor și se recurge la teste specifice de laborator pentru a confirma dacă o persoană este infectată sau nu cu coronavirus.
Simptomele pot să fie ușoare în fazele inițiale ale bolii, dar nu trebuie neglijate. Dacă au febră, tușesc sau încep să aibă dificultăți respiratorii, cei care au revenit de mai puțin de 14 zile din zonele afectate de coronavirus sau au intrat în contact cu astfel de persoane trebuie să sune la numărul unic de urgență 112 pentru a primi sfaturile necesare.
Răspândirea rapidă a noului coronavirus se explică prin faptul că persoanele infectate îl pot transmite ușor, pe cale aeriană, celor cu care intră în contact sau în locuri aglomerate, chiar dacă se simt bine sau au doar simptome ușoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibilă îmbolnăvirea cu COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară fără să se simtă rău. În cazurile grave, infecția cu coronavirus poate evolua spre pneumonie sau dificultăți mari de respirație, de unde și riscul de deces pentru persoanele din categoriile considerate cele mai vulnerabile: diabetici, persoane cu afecțiuni cardiace sau alte boli cronice, dar și persoanele în vârstă.