„Femeile Mironosiţe sunt icoane ale tuturor femeilor creştine”
În Duminica a 3-a după Paşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale în care a evidenţiat că Femeile Mironosiţe sunt modele de curaj, de credinţă şi de evlavie în Biserică. Preafericirea Sa a subliniat faptul că este de datoria tuturor creștinilor de a aprecia credinţa, evlavia şi munca smerită a femeilor care slujesc Biserica lui Hristos şi care transmit credinţa creştină ca mame, soţii şi bunici în familie şi-n societate.
Duminica a 3-a după Paşti, în care sunt pomenite Sfintele Femei Mironosiţe, a fost declarată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Duminica Femeilor Creştine. În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel I-a mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra femeilor creştine, evlavioase şi harnice, pe care le-a felicitat, dorindu-le ani mulţi şi binecuvântaţi, sănătate, bucurie şi ajutor de la Dumnezeu în propovăduirea adevărului Evangheliei lui Hristos şi mai ales pentru transmiterea credinţei în Învierea lui Hristos. „În mod deosebit le amintim astăzi pe toate femeile creştine care lucrează cu mijloacele de binevestire a Evangheliei în masă: radio, televiziune, ziar şi alte forme de a binevesti iubirea milostivă a lui Hristos Cel răstignit şi înviat pentru mântuirea tuturor oamenilor”, a spus Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că mironosiţele au fost acele femei care L-au urmat adesea pe Iisus atunci când El împreună cu ucenicii străbăteau oraşele şi satele, propovăduind Evanghelia Împărăţiei cerurilor. „Aceste femei au ajutat adesea cu bani şi cu pregătirea hranei şi a hainelor necesare pentru lucrarea misionară a lui Iisus şi a ucenicilor Săi. Ele au fost femei credincioase şi harnice şi L-au admirat şi L-au preţuit cu mult respect şi multă evlavie pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Unele dintre aceste femei mironosiţe au privit Pătimirile Sale pe Cruce, în Sfânta şi Marea Vineri, şi au văzut cum El S-a jertfit pentru mântuirea lumii. De asemenea, au văzut cum a fost îngropat Iisus de către Iosif din Arimateea şi Nicodim, într-un mormânt săpat în stâncă, peste care a fost prăvălită o piatră mare. Femeile mironosiţe au văzut că îngroparea Mântuitorului s-a făcut în grabă. Trupul lui Iisus a fost învelit într-un giulgiu curat pe care Iosif îl cumpărase şi a fost pus în mormânt. Dar pentru că nu a fost uns şi cu miresme, conform tradiţiei iudaice, sau cu uleiuri aromate, în prima zi a săptămânii, care urma după sâmbătă, dis-de-dimineaţă, la revărsatul zorilor, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au mers la mormântul Mântuitorului ca să ungă după obicei trupul Său (Marcu 16, 1-2), arătând astfel o preţuire deosebită pentru El”, a explicat Preafericirea Sa.
Patriarhul României a precizat că piatra de la uşa mormântului fusese răsturnată ca să se arate că Hristos Se ridicase din morți: „El deja înviase, nerupând peceţile mormântului, trecând prin piatra lui. După cum S-a născut din Fecioara Maria fără să-i strice fecioria, în seara Învierii Sale a trecut prin uşile încuiate fără să le strice. Îngerul din cer a venit şi a răsturnat piatra pentru ca femeile să poată intra în mormânt şi să vadă locul unde a fost Iisus îngropat”.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai arătat că femeile mironosiţe sunt icoane ale credinţei, ale curajului şi ale evlaviei faţă de Hristos. „Ele sunt smerite şi curajoase în acelaşi timp. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că în dimineaţa Învierii lui Iisus aceste femei au fost cele mai curajoase fiinţe umane. În timp ce ucenicii stăteau închişi în casă de teama iudeilor, ele au biruit teama şi au mers la mormânt ca să ungă după obicei trupul lui Iisus. Sfântul Ioan Gură de Aur le mai numeşte pe femeile mironosiţe apostolii către Apostoli sau apostolii Apostolilor, adică cele trimise către cei care vor fi trimişi. Ele binevestesc ucenicilor adevărul Învierii lui Hristos, iar ucenicii vor binevesti lumii întregi Evanghelia Învierii lui Hristos din morţi”, a reliefat Părintele Patriarh Daniel.
De asemenea, Preafericirea Sa a amintit numele femeilor mironosiţe: Maria Magdalena; Maria, mama lui Iacov şi a lui Iosie (numită şi Maria lui Cleopa); Salomeea, soţia lui Zevedeu şi mama celor doi fii, Iacov şi Ioan; Ioana, soţia lui Huza, un ispravnic al regelui Irod; Suzana; Marta şi Maria, surorile lui Lazăr. „Ele au devenit icoane ale tuturor femeilor creştine care dis-de-dimineaţă se trezesc, se roagă şi muncesc pentru familie, dar şi ale femeilor care sunt maici şi surori în mănăstiri şi care dis-de-dimineaţă se trezesc şi se roagă pentru mântuirea lor şi a tuturor celor care cred în Iisus şi Îl iubesc pe El. Femeile mironosiţe sunt icoane ale sfintelor femei muceniţe sau martire care L-au mărturisit pe Hristos mai ales în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, dar ele reprezintă şi pe toate femeile creştine care aduc daruri şi contribuie la zidirea de biserici, la împodobirea şi înfrumuseţarea bisericilor, la îngrijirea bolnavilor, la educaţia creştină a copiilor şi la dezvolarea vieţii în societate”, a precizat Preafericirea Sa.
La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit despre Sfântul Iosif din Arimateea: „El este numit «cel cu chip bun» sau, în alte limbi, «cel cu chip nobil». Acest Iosif din Arimateea este cel care a cumpărat giulgiu ca să învelească în el trupul lui Iisus pe care l-a cerut de la Ponţiu Pilat şi l-a coborât de pe Cruce. El este pomenit împreună cu Nicodim pentru că Iosif şi Nicodim au pregătit îngroparea lui Iisus”.