Feniculul, sursă de fitonutrienți în gastronomie
Feniculul este originar din Europa de Sud, din zona Mediteranei, și face parte din categoria plantelor perene, cu un miros dulce. Aparține familiei Umbellifere, din care fac parte și morcovul, pătrunjelul, mărarul, coriandrul. Feniculul este folosit cu precădere în bucătăria grecească și italiană. Se consumă în întregime: bulbul, tulpina, frunzele și semințele.
Feniculul conține cantități importante de minerale și vitamine, cum ar fi: fosfor, zinc, cupru, calciu, mangan, magneziu, seleniu, niacină, acid pantotenic, acid folic, colină, beta-caroten, luteină, vitaminele E, K, C, B6, estrogen etc. De aceea, se consideră că are o mare putere de vindecare. Este un bun antiinflamator, antioxidant, antispasmodic, carminativ, decongestionant, tratează anemia și indigestia, combate balonarea, previne constipația, reduce riscul de cancer, protejează sănătatea inimii, îmbunătățește funcțiile creierului, reglează nivelul insulinei, tratează diareea, colicele renale și halena, stimulează sistemul imunitar, ajută în tulburările respiratorii, oftalmologice și în obezitate, reduce retenția de apă din organism și aciditatea.
Semințele de fenicul sunt benefice în diferite probleme de sănătate, dar și pentru păr sau piele. Sunt o sursă de minerale esențiale și fitoestrogeni, precum și de fitonutrienți.
Orice mâncare cu legume poate include fenicul: supe, tocănițe, risotto, pilaf, mâncare de linte. Se poate adăuga și în salate, garnituri și chiar în musaca, fructe de mare, carne, pește etc.
Rețete
Grătar de mânzat cu fenicul
Ingrediente: 500 g mânzat feliat, sare, piper, condiment de grătar. Pentru garnitură: 2 bucăți de fenicul, 4-5 ciuperci mari, 1 morcov, unt, ulei de măsline, 1 lingură muștar. Preparare: Se condimentează mușchiul de mânzat, se asezonează cu condimente de grătar, se unge cu ulei și se pune pe grătar; între timp se pregătește garnitura. Morcovul se curăță și se feliază pe lungime cât mai subțire, ciupercile și feniculul se curăță și se taie fâșii. Într-o tigaie se pun untul și uleiul la încins, se sotează ciupercile câteva minute, apoi se scot; se adaugă morcovul și feniculul, se sărează și se piperează după gust, iar când sunt gata se scot; în sosul rezultat se adaugă o lingură de muștar; se pun toate din nou în tigaie și se mai dă la foc mic 2-3 minute. Se servește ca garnitură alături de grătarul de mânzat.
Fenicul cu sos roz
Ingrediente: 3 bulbi de fenicul, 2 ouă, 3 linguri de ulei, 2 linguri pastă de tomate, 1 lingură muștar, 3 linguri lapte, 1 lămâie, ceapă verde, pătrunjel, sare, piper. Preparare: Se spală bulbii de fenicul, se curăță foliile externe, se taie sferturi și se pun la fiert în apă cu sare timp de 10 minute până se înmoaie; apoi se scurg și se pun la răcit. Separat se face o maioneză tare din gălbenușuri, muștar, ulei, sare, piper și suc de lămâie; se adaugă laptele cald și se încorporează pasta de tomate. Se așază bucățile de fenicul pe un platou, după care se pune sosul roz și se ornează cu pătrunjel și ceapă verde tocate mărunt.