Fenomenul poluării cu plastic are deja efecte iremediabile

Data: 05 Iulie 2021

Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un „punct critic ireversibil”, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută în revista Science, informează DPA.

În contextul temerilor la nivel mondial declanşate de imagini şocante ale unor râuri şi mări copleşite de deşeuri din plastic, problema ar putea fi deja iremediabilă, au avertizat cercetătorii, spunând că „ratele de poluare cu plastic la nivel global ar putea atrage după sine efecte pe care nu le vom putea anula”.

O cantitate de până la 46 de milioane de tone de plastic este deversată pe uscat şi în apele râurilor şi oceanelor în fiecare an, un aflux care s-ar putea dubla până la jumătatea deceniului.

În Uniunea Europeană, una din măsurile luate pentru limitarea poluării cu plastic este Directiva (UE) 2019/904, care a intrat în vigoare din data de 3 iulie 2021 și care interzice comercializarea obiectelor din plastic de unică folosinţă.

În cazul României, directiva nu a fost încă transpusă în legislaţia naţională. O ordonanţă de urgenţă în acest sens aşteaptă să fie aprobată de Guvern.

Datele Comisiei Europene arată că produsele de unică folosinţă din plastic au un impact negativ major asupra mediului şi sănătăţii oamenilor, 70% dintre deşeurile descoperite în apele şi pe plajele europene fiind astfel de produse.

Directiva adoptată în urmă cu doi ani include zece categorii de produse care nu mai pot fi comercializate: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic. (C. Z.)