Fermierii cer măsuri pentru stoparea pestei porcine
Producătorii autohtoni de carne de porc spun că se află la limita supravieţuirii, în condiţiile în care preţul de vânzare la poarta fermei este sub costul de producţie, iar 80% din consumul intern este asigurat de importurile din țările europene. Pentru stoparea pestei porcine africane, ei cer autorităților înregistrarea tuturor porcinelor din România și monitorizarea transporturilor de animale şi de carne.
„Preţurile, probabil, sunt mai mari decât anul trecut, dar la ora actuală noi, fermierii, suntem la limita supravieţuirii cu preţul la care vindem, de 9,50 lei/kg, pentru că ne costă 10,5-11 lei ca să producem un kilogram de carne. Pentru noi, cel mai grav lucru a fost creşterea preţurilor la materiile prime, la furaje şi cereale. Această creştere ar fi trebuit să fie transferată în preţul final, or acest lucru nu s-a întâmplat. Preţul furajelor a crescut cu 80%, dar ar trebui să adăugăm şi energia, combustibilii şi aşa mai departe”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
Deși producătorii vând în pierdere, posibilitatea de a majora preţul de vânzare este nulă, pentru că există carne suficientă venită din ţările UE la preţuri comparabile sau chiar mai mici în raport cu oferta din gospodăriile ţărăneşti.
„Cum putem noi să cerem mai mult pe carnea din fermele noastre, să cerem un preţ mai mare decât preţul de import? Nu avem cum, pentru că abatorul, procesatorul o să mă întrebe cât vreau, eu îi spun că vreau 12 lei/kg ca să îmi acopăr costurile, iar el o să îmi răspundă: «Îmi pare rău, la revedere, eu aduc din Spania, la un preţ mai bun». (…) Suntem destul de pesimişti în privinţa viitorului producţiei autohtone”, a explicat Ladoşi.
În opinia sa, fermierii mai sunt puternic afectați de lipsa controlului sanitar-veterinar pe piaţa gospodăriei ţărăneşti și de pesta porcină africană pentru care autorităţile nu au găsit încă nici o soluţie.
Potrivit președintelui APCPR, autorităţile pot ajuta industria autohtonă de creştere a porcului stopând pesta porcină africană, la care se poate ajunge cu două măsuri „extrem de simple şi de utile: toţi porcii din România să fie individualizaţi aşa cum ar trebui şi este peste tot în lumea asta, iar transporturile de animale, de porci şi de carne, să fie de asemenea monitorizate”.
În ceea ce priveşte carnea de porc pe care o găsim în măcelării, aceasta provine din import în proporție de 80%.
„Ceea ce ştim şi noi este că aproximativ 80% din carnea proaspătă din galantare reprezintă carne adusă din celelalte ţări europene care au surplus, precum Germania, Spania. Industria românească livrează foarte puţin, iar asta se datorează de fapt pestei porcine africane, pentru că efectivele de porci au fost decimate”, a mai spus Ladoși. (C. Z.)