Fermierii cer oprirea unilaterală a vânzărilor de cereale ucrainene
Comisia Europeană a ridicat vineri interdicţia privind importurile de cereale ucrainene de care beneficiau cinci state UE, printre care și România. Ucraina urmează să anunțe, în schimb, măsuri concrete de control al afluxului de cereale spre ţările vecine. În pofida deciziei Comisiei, Ungaria, Polonia și Slovacia vor continua să interzică importurile de grâne ucrainene. Fermierii cer urgent Guvernului României să prelungească, de asemenea, unilateral interdicţia.
Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să oprească vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, din luna mai până la 15 septembrie. Vineri, constatând că „distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”, Executivul comunitar a hotărât că nu este necesară prelungirea restricțiilor, în ciuda presiunilor venite de la trei dintre statele menționate (Polonia, Ungaria și Slovacia), care au declarat că nu vor respecta decizia Bruxelles-ului și vor lua măsuri unilaterale de interdicție și după 15 septembrie.
Guvernul României și-a exprimat, vineri seară, „regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie” și a promis fermierilor măsuri suplimentare de sprijin. „În funcţie de Planul de acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români”, arăta Executivul. Partea ucraineană urma să prezinte, luni seară, măsuri concrete de control al exportului prin care va fi prevenită denaturarea pieţei cerealelor din ţara noastră.
Agricultorii sunt îngrijorați de consecințele ridicării interdicției pentru importurile ucrainene. Patru dintre federațiile care apără interesele fermierilor, reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, au cerut „adoptarea în regim de urgență a unui act normativ care să interzică importul în România al unui număr de produse agroalimentare din Ucraina. Această măsură unilaterală este esențială pentru salvarea fermierilor români și pentru protejarea securității alimentare a României”, potrivit unui comunicat al Alianței, citat de agroinfo.ro.
„Solicitarea noastră nu afectează în nici un fel tranzitul mărfurilor agroalimentare ucrainene prin România către alte destinații, exact cum se întâmplă și acum și cum s-a întâmplat de la începutul războiului”, subliniază reprezen- tanții fermierilor.
Potrivit Clubului Fermierilor Români, țara noastră a pierdut peste 3 miliarde de euro doar în cazul valorificării cerealelor anului agricol 2022, la care se adaugă pierderi estimate la peste 1,3 miliarde de euro în 2023, din cauza perturbării pieţei prin acordarea facilităţilor de export pentru Ucraina. (C. Z.)