Fermierii cer producătorilor să nu scumpească tractoarele
Asociaţiile de fermieri fac un apel la producătorii, importatorii şi distribuitorii de tractoare să nu mărească preţurile odată cu lansarea măsurilor de finanţare pentru utilaje agricole, aşa cum au procedat în trecut, în condiţiile în care cel puţin 35% din agricultori riscă să intre în insolvenţă la sfârşitul anului.
Într-o scrisoare deschisă, fermierii se arată îngrijorați de faptul că, în urma extinderii programului Rabla la tractoare, preţul acestora ar putea ajunge de la 35.000 la 55.000 de euro.
„Guvernul a aprobat un buget de 100 de milioane de euro, prin care circa 5.000 de fermieri mici şi medii vor putea obţine câte 20.000 de euro pentru a înlocui utilajele vechi cu care lucrează. Fermierii ne transmit informaţii din piaţă că tractoarele care costau până recent în jur de 35.000 de euro vor avea un preţ majorat în mod nejustificat la 55.000 de euro, plafonul maximal pentru program”, arată cele nouă asociații care au semnat apelul, printre care Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare - AAC, PRO AGRO, LAPAR, Asociaţia Forţa Fermierilor - AFF.
La Rabla pentru tractoare se adaugă și alte programe pentru utilaje derulate în 2024 (sM 4.1.1 - Investiţii în Exploataţii Agricole, DR 12 - Investiţii în Exploataţiile Tinerilor Fermieri, DR 13 - Achiziţii de utilaje pentru sectorul vegetal), care reprezintă de asemenea oportunităţi, nu numai pentru agricultori, ci și pentru producătorii și distribuitorii de mașini agricole. Aceștia din urmă ar putea fi tentați fie să crească preţurile aproape de plafonul sprijinului, fie să scumpească cu 20%-30% raportat la diferenţele între leasingul direct şi preţurile oferite în programe, așa cum au mai făcut în trecut, susțin reprezentanții fermierilor. (C. Z.)