Festival al corurilor şi festival de poezie
Vineri, 24 aprilie, Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru“ din Caransebeş a găzduit Festivalul corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici“. La Centrul eparhial din Caransebeş a avut loc sâmbătă, 25 aprilie, cea de-a şasea ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină“.
Festivalul corurilor de copii şi tineret din eparhie, ajuns la cea de-a XXXIII-a ediţie, s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Evenimentul a reunit 10 formaţii corale de copii şi tineri din Eparhia Caransebeşului, dar şi din Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi din Episcopia Devei şi Hunedoarei. Organizat de Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură a oraşului, festivalul a avut invitaţi de seamă, profesori, muzicologi, care au apreciat şi au dăruit tuturor formaţiilor corale ce au urcat pe scenă premii şi diplome de participare.
„Suntem foarte bucuroşi că în memoria fiului Eparhiei Caransebeşului, preotul, profesorul, compozitorul, dirijorul şi folcloristul Timotei Popovici, care a fost un mare păstor de suflete, am ajuns să promovăm cântarea corală şi mai ales să promovăm corurile de copii şi tineri. De asemenea, îi mulţumim Bunului Dumnezeu că această sală a fost plină şi neîncăpătoare pentru preoţii şi credincioşii caransebeşeni care au dorit să participe la acest minunat festival“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.
Festivalul „Timotei Popovici“ este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga - judeţul Caraş-Severin, în anul 1982. Iniţiatorii şi susţinătorii festivalului de-a lungul anilor au fost profesorul universitar dr. Dumitru Jompan şi Lia Jompan. Deşi a activat cea mai mare parte a vieţii la Sibiu, Timotei Popovici este bănăţean, cu origini în localitatea Tincova, judeţul Caraş-Severin, fiind cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.
Festivalul de poezie în grai bănăţean
De asemenea, la Centrul eparhial din Caransebeş a avut loc sâmbătă, 25 aprilie, cea de-a şasea ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină“. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“ în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian.
După cuvântul de binecuvântare adresat de Preasfinţitul Părinte Lucian în deschidere, manifestarea a continuat cu poezii religioase şi laice în grai bănăţean rostite de membrii Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, precum şi de elevi şi preşcolari îmbrăcaţi în straie populare din judeţele Caraş-Severin şi Timiş.
„Credem că şi prin acest festival de promovare a folclorului şi a graiului bănăţean, biserica noastră face o misiune articulată. De aceea, nu numai în acest an al misiunii parohiei şi mănăstirii, ci în fiecare an, credem că prin promovarea valorilor tradiţionale, a graiului şi portului autentic din această zonă, Biserica noastră face o misiune în plus şi îi apropie pe credincioşi unii de ceilalţi, consolidând prin aceste întâlniri graiul, portul şi toate tradiţiile şi obiceiurile, care au stat în tinda Bisericii şi au fost promovate şi conservate de Biserica dreptmăritoare“, a arătat Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.
Manifestarea culturală s-a bucurat de prezenţa a numeroşi copii şi tineri, însoţiţi de părinţii lor, de preoţi, de profesori de literatură, de membrii Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, de elevi şi studenţi teologi caransebeşeni, dar şi de prezenţa unui număr mare de iubitori de folclor. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)