Festival internaţional de muzică veche la Galaţi

Un articol de: Ioan Bușagă - 11 Iulie 2017

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, din municipiul Galaţi, a găzduit şi în acest an Festivalul internaţional de muzică veche tradiţională „Dimitrie Cantemir”. Organizat sâmbătă, 8 iulie, evenimentul cultural-artistic s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Numeroşi gălăţeni, iubitori ai muzicii vechi tradiţionale, au participat şi anul acesta la cea de-a doua ediţie a Festivalului internaţional de muzică veche tradiţională „Dimitrie Cantemir“. Scopul evenimentului cultural-artistic a fost de a omagia personalitatea multilaterală a domnitorului român, rămas în conştiinţa posterităţii drept un simbol de marcă al culturii româneşti. „Pe scena amplasată în primitoarea grădină a Palatului Episcopal au urcat formaţii de muzică sau dansuri tradiţionale din mai multe ţări, precum formația «Murza» din Ucraina, familia «Ali Riza Erdogan» şi «Alev Gafar» din Istanbul, Turcia, ansamblul de dans tradițional «Olympos», formația «Psaltirion», cu soprana Adelina Diaconu, de la Teatrul Muzical «Nae Leonard» din Galați, şi formația «Kalofonis» din Galați. Deşi la o oră destul de înaintată, concertul internaţional de muzică veche tradiţională «Dimitrie Cantemir» s-a bucurat de un real succes, chiriarhul Dunării de Jos, reprezentanții oficialităţilor locale şi judeţene şi sutele de gălăţeni prezenţi la eveniment apreciind prestaţia tuturor celor care au urcat pe scenă. În cuvântul rostit la finalul evenimentului, Părintele Arhiepiscop Casian a subliniat că «voievodul, savantul și cărturarul Dimitrie Cantemir a știut să respecte cultura lui, dar în același timp a știut să respecte și cultura altora. El a cunoscut foarte bine muzica din Imperiul Otoman, fiind și cel care a scris un vast și extraordinar tratat de muzică, ce include 450 de piese instrumentale, ca un exercițiu de cooperare culturală, căci prin cântare suntem mai curați și mai apropiați». La final, artiştii au primit din partea organizatorilor câte o plachetă, diplome de participare şi flori”, a precizat pr. Rareș Bucur.

Festivalul internaţional de muzică veche tradiţională „Dimitrie Cantemir“ a fost realizat şi organizat de Asociaţia pentru promovarea patrimoniului cultural gălăţean, în cooperare cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, Centrul eparhial de la Galaţi, Centrul cultural „Dunărea de Jos“, Teatrul Muzical „Nae Leonard“, Consiliul Judeţean Galaţi şi Primăria Municipiului Galaţi.