Festival şi concurs de colinde la Catedrala din Baia Mare
Catedrala episcopală „Sfânta Treime“ din Baia Mare a găzduit sâmbătă, 13 decembrie, cea de-a XV-a ediţie a manifestării „De Naşterea Domnului“ şi Concursul Judeţean de Interpretare „Colindătorii“, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi ajuns la ediţia a IV-a. Manifestările au avut loc în prezenţa Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Au participat elevi din colegii, licee şi şcoli gimnaziale, reprezentând toate „ţările“ din judeţ, în costume populare tradiţionale, anunţând Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Peste 150 de elevi au fost înscrişi la concursul de colinde, 49 de elevi au prezentat scenete cu tematica Naşterii Domnului, iar 153 de elevi au avut expuse icoane pe lemn, icoane pe sticlă, creaţii literare, proză şi poezie, precum şi referate. Munca şi efortul elevilor şi a cadrelor didactice au fost răsplătite cu diplome şi daruri.
În cadrul concursului „Colindătorii“ s-au calificat zece formaţii corale, iar marele premiu a fost primit de Grupul Vocal „Florile Cosăului“ de la Şcoala din Budeşti. Premiul I a fost acordat de Grupul vocal „Vestitorii Naşterii Domnului“ de la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă“ din Vişeu, iar premiile II şi III au fost înmânate Grupului vocal „Voci maramureşene“ de la Liceul Tehnologic „Dr. Florian Ulmeanu“, respectiv Grupului vocal „Colindătorii Naşterii Domnului“ de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir“. Trei menţiuni au fost acordate Grupul vocal „Deisis“ al Liceului Teoretic „Petru Rareş„ din Târgu Lăpuş, Grupului vocal „Coroniţa“ al Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ivasiuc“ din Baia Mare şi Grupului „Tinerii creştini“ de la Liceul Tehnologic „Transilvania“.
Premiul special pentru păstrarea şi promovarea tradiţiei locale a fost acordat Grupului vocal „Colindătorii“ de la Şcoala Gimnazială din Cerneşti. Premiul special pentru păstrarea şi promovarea portului popular în mediul urban a fost oferit Grupului „Cent Colind“ de la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu“ din Baia Mare, iar premiul special pentru autenticitatea colindelor a fost acordat Grupului vocal „Colindători din Chioar“ de la Şcoala Gimnazială din Mireşu Mare.
Teatru religios şi icoane pe sticlă
Trupele de teatru religios premiate au fost cele de la Şcoala Gimnazială din Baia Sprie (premiul I), de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza“ (premiul II) şi de la Şcoala Gimnazială din Asuaju de Sus (premiul III). Menţiunea a fost primită de tinerii actori de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“.
Juriul l-a avut ca preşedinte de onoare pe PS Episcop Iustin Sigheteanul, ca preşedinte executive pe pr. prof. drd. Andrei Baboşan Andrei, iar ca membri pe prof. Ştefan Mioara, pr. prof. dr. Teofil Stan, prof. Ioan Marian Pop şi pe prof. drd. Bogdan Roatiş.
Manifestările au fost organizate în parteneriat cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Catedrala episcopală „Sfânta Treime“ din Baia Mare, Casa Corpului Didactic Maramureş şi Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul“.
În aceeaşi zi, Catedrala din Baia Mare a găzduit şi o manifestare organizată de Asociaţia Femeilor Ortodoxe ,,Mironosiţele Femei“, prin care s-au împărţit peste 1300 de pachete cu daruri, de care au beneficiat 360 de familii şi 300 de copii. Grupul de copii care beneficiază de serviciile Centrului de zi al asociaţiei amintite şi un grup de elevi de la Şcoala Generala ,,Lucian Blaga“ din Baia Mare i-au colindat pe cei prezenţi. (Pr. prof. Florin Hoban)