Festivalul „Din dragoste pentru frumos” la Paris
Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale a organizat, în perioada 19-21 octombrie 2018, o nouă ediţie a Festivalului „Din dragoste pentru frumos~ dedicat artei, culturii şi teologiei, devenit în cei 8 ani de existență o frumoasă tradiţie din viaţa diasporei româneşti din Paris. În acest an, evenimentele din cadrul festivalului s-au desfăşurat cu predilecție la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris.
Programul manifestărilor a început vineri, 19 octombrie, cu un concert de muzică clasică, „Rapsodii române și franceze: Enescu și Debussy. Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri din 1918 și a prieteniei franco-române”, la care au participat Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, Natalia Intotero, ministru al românilor de pretutindeni, Emil Druc, ambasadorul Republicii Moldova la Paris, Simona Bucura Oprescu, deputat în Parlamentul României, șefa grupului de prietenie franco-român al legislativului român, și diverși reprezentanți ai arondismentelor 5 și 6 din capitala Franței. În cuvântul de deschidere, IPS Părinte Mitropolit Iosif a subliniat că doar „cel care are o frumusețe interioară o poate vedea pe cea exterioară, pentru că, de obicei, proiectăm asupra exteriorului ceea ce noi trăim în interiorul nostru”. „De aceea Hristos Domnul prin Întruparea Sa vine să arate profunzimea ființei umane, propunându-ne nu doar a nu-l judeca pe celălalt, ci prin a ne vedea pe noi înșine așa cum suntem”, a spus ierarhul. La rândul său, Luca Niculescu a amintit de puternica legătură dintre Franța și România, sărbătorită în acest An Centenar.
Sâmbătă, 20 octombrie, după Sfânta Liturghie arhierească au fost programate două conferințe, urmate fiecare de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Prima prelegere a fost susținută de Matei Cazacu, profesor și cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique, care a vorbit despre „Contribuția Bisericii Române de la Paris în procesul Unirii Transilvaniei cu România”. A doua conferință a abordat o tematică spirituală, „Elemente pentru o teologie a istoriei primelor secole creștine”, și a fost susținută de Bogdan Tătaru-Cazaban, teolog și istoric al religiilor, diplomat și cercetător în cadrul Academiei Române. În expunerea sa, Tătaru-Cazaban a evidențiat legătura între îngeri și etnii - popoare, făcând atât o incursiune biblică, cât și una patristică în acest domeniu. „Învățătura despre îngerii popoarelor s-a dezvoltat în mediul elenistic, în contextul religios și politic al Imperiului Bizantin - ei fiind văzuți într-un fel ca administratori ai diferitelor regiuni din imperiu. Rolul lor era de a reflecta pacea cerească în organizarea societății omenești din acele timpuri”, a menționat Bogdan Tătaru-Cazaban.
Duminică, la Limours - Reședința mitropolitană, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. O sărbătoare câmpenească și un concert de muzică populară din România au încheiat programul festivalului.