Festivalul Poveştilor din Transilvania, la Cluj-Napoca

Data: 30 Martie 2014

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute cea de-a doua ediţie a Festivalul Poveştilor din Transilvania, tema evenimentului - poveştile - fiind una foarte îndrăgită de copiii şi tinerii cu vârste între 5-16 ani, precum şi de către familii.

Prima ediţie a Festivalului, ocazionată de celebrarea Zilei Internaţionale a Povestitului, a avut loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în luna martie a anului trecut şi s-a bucurat de succes în rândul iubitorilor de poveşti.

Evenimentul de anul acesta a fost aşteptat cu interes şi a fost pe măsura aşteptărilor publicului, căci la invitaţia organizatorilor, „Hai să-ţi povestesc ceva!“, au răspuns 650 de persoane.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în colaborare cu Asociaţia Modus Vivendi, cu sprijinul Centrului de Cooperări Internaţionale din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“.

În cadrul festivalului, au fost puse în valoare talentul, abilităţile şi entuziasmul celor 18 organizaţii participante, reprezentate prin 76 de actori, artişti plastici, muzicieni, alte categorii de profesionişti, studenţi şi 25 de voluntari, toţi - „magicieniââ desăvârşiţi ai poveştilor, conform unui comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Festivalul a oferit publicului poveşti sub cele mai diverse şi atractive forme. Au alternat, în program, piese de teatru, povestiri, muzică, expoziţie de fotografii, proiecţie video şi ateliere de lucru şi creaţie.

S-au reunit la Festival Prinţesa Lunii, Habarnam, Spaima Zmeilor, Dumbo, Ridichea uriaşă, Cenuşăreasa, Mickey şi Minnie, eroi şi zâne, monştri şi dragoni, poveşti despre păduri fermecate, poveşti despre zbor şi avioane… şi multe alte personaje, precum şi multe alte poveşti.

„Tânărul Povestitor al Anului“

În cadrul Festivalului a avut loc concursul Tânărul Povestitor al Anului, la care au participat copii cu vârsta între 8-14 ani, organizat pe două categorii de vârstă (8-11 şi 12-14 ani).

Pe lângă farmecul poveştilor ascultate şi plăcerea de a realiza desene, picturi şi alte lucrări, copiii au avut ocazia de a învăţa în foarte scurt timp, cu ajutorul poveştilor specifice diferitelor ţări, cuvinte în mai multe limbi: rusă, japoneză, chineză, portugheză, franceză şi engleză. Două zile „de poveste“ - într-un spectacol inedit al poveştilor -, aceasta a fost atmosfera din Muzeul Etnografic al Transilvaniei în 22 şi 23 martie, la Festivalul Poveştilor din Transilvania, ediţia a doua. Câştigătoarea concursului de spus poveşti, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, şi a titlului de Tânără Povestitoare a Anului 2014 la categoria 12-14 ani a fost Astrid Frâncu.