Festivalul românesc „La obârșii, la izvor”, organizat la Gyula

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 04 Octombrie 2016

Credincioși români stabiliți în Ungaria, dar și din Arad și Banatul Montan au participat în Duminica a 19-a după Rusalii la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula, Ungaria. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Alături de cre­din­cioși au fost pre­zenți și Florin Trandafir Vasiloni, ​consul general al României la Gyula, Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Jude­țean Caraș-Severin, precum și alți reprezentanți ai autorită­ților județene din Ca­raș-Severin. Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caran­se­be­șului a înfrumusețat cântarea la strană.

În continuare a avut loc la Liceul românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula cea de-a 9-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești intitulat „La obârșii, la izvor”. Aici, Ansamblul „Semenicul” din Reșița a prezentat un moment artistic de dansuri și cântece populare românești. De asemenea, elevi de la liceul din Gyula au încântat publicul prezent cu o reprezentare artistică specifică zonei.

„A fost într-adevăr o zi de bucurie și de comuniune frățească între românii din Episcopia Caransebeșului și românii orto­docși din Ungaria. Îi mul­țumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să fim astăzi alături de frații noștri din Ungaria, îi mulțumim Preasfințitului Părinte Siluan pentru invitație și ne dorim să avem momente de bucurie asemenea celui pe care l-am trăit aici, din ce în ce mai des. Îndemnăm pe preoții de aici să vină în eparhia istorică a Caran­se­beșului împreună cu cre­din­cioșii, la pelerinajele și celelalte evenimente organizate de noi și astfel să spunem: «Ce este mai bun și mai frumos decât să locuiască și să se roage frații împreună», frații de credință și frații care vorbesc aceeași limbă”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Destinat promovării culturii, limbii și tradițiilor populare românești, evenimentul a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta, al Consulatului General al României la Gyula și al Consiliului Județean Caraș-Severin. Festivalul a fost susținut în fiecare an de către un județ din România care a prezentat cultura și tradițiile populare românești din zona respectivă. În acest an, românii din Ungaria au putut descoperi bogăția folclorului din Caraș-Severin. O inedită colecție de port popular tradițional, din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, a fost prezentată la Gyula. Au fost expuse, de asemenea, costume din patru zone etnografice: Valea Timișului, Valea Bistrei, Valea Almăjului și Clisura Dunării.