Festivitate de absolvire la Liceul Ortodox din Oradea
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, împreună cu structura Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“ din Oradea, au sărbătorit absolvenţii promoţiei 2012-2013. Un amplu program de manifestări festive a marcat importanţa evenimentului.
În deschiderea programului, în Paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“ al şcolii a fost săvârşită Sfânta Liturghie la care au participat părinţii profesori membri ai corpul didactic al liceului. Au fost prezenţi absolvenţii claselor a XII-a, părinţii acestora, colegii din clasele mai mici şi alţi numeroşi invitaţi.
În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, pr. Radu Rus, directorul Liceului, a evidenţiat importanţa recunoştinţei faţă de Dumnezeu pentru darurile primite în viaţă. De aceea, Sfânta Liturghie care s-a săvârşit, s-a dorit a fi o mulţumire, prin excelenţă adresată lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra absolvenţilor, pe parcursul anilor de studiu. În continuarea programului, absolvenţii au făcut un tur al şcolii, intonând imnul „Gaudeamus igitur“, luându-şi rămas bun de la colegii mai mici din celelalte clase şi de la profesori, iar apoi au participat la ultima oră de diriginţie din viaţa de licean.
Promoţie cu semnificaţie istorică
Manifestările au continuat în sala festivă a liceului, unde, în prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficialităţilor locale şi a numeroşilor invitaţi, a fost oficiată slujba de Te-Deum. Şirul cuvântărilor festive a fost deschis de PS Sofronie care, în cuvântul de binecuvântare şi felicitare a absolvenţilor, a subliniat solemnitatea momentului şi importanţa sa istorică.
Şcoala teologică funcţionează, începând cu 1 septembrie 2012, în vechea clădire a Academiei Teologice din Oradea, redobândită de Episcopia Oradiei după zeci de ani de înstrăinare. Astfel, în acest an este prima promoţie de absolvenţi care s-au bucurat să studieze în locaşul aşezat de vrednicul de pomenire episcop Roman Ciorogariu drept loc de formare a slujitorilor lui Dumnezeu din ţinutul Crişanei. După cuvântul Chiriarhului Oradiei au urmat alocuţiuni rostite de Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, Ovidiu Mureşan, vice-primarul municipiului Oradea şi prof. Daniel Negrean, inspectorul şcolar General al judeţului Bihor, care au scos în evidenţă buna colaborare dintre instituţiile locale şi conducerea Liceului Ortodox dar şi rezultatele merituoase ale elevilor, la învăţătură şi la concursurile şcolare, ceea ce recomandă Liceul pentru a fi locul unui viitor „Centru de excelenţă“ al învăţământului bihorean.
Au urmat mesajele şefilor de promoţie şi ale colegilor lor din clasa a XI-a, dar şi tradiţionala predare simbolică a cheii, după care s-a trecut la premierea absolvenţilor cu rezultate meritorii la învăţătură şi purtare.
Premii speciale
Din partea PS Sofronie, o parte din absolvenţii profilului teologic care s-au evidenţiat pe parcursul anilor de studiu au primit premii speciale, constând în cărţi şi reviste teologice şi cultural-religioase, editate de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Bisericii Ortodoxe Române şi de Editura „Episcop Nicolae Popovici“ a Episcopiei Oradiei. Au fost acordate următoarele premii speciale: Premiul „Dumitru Stăniloae“, elevului Alexandru Carţiş pentru „Cel mai bun rezultat la învăţătură pe tot parcursul anilor de studiu“; Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici“, elevului Andrei Florin Farcaş pentru „Coduită morală ireproşabilă pe tot parcursul anilor de studiu“; Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman“, elevului Alexandru Vereş pentru „Participare şi implicare activă în viaţa liturgică pe tot parcursul anilor de studiu“; Premiul „Episcop Dr. Andrei Magier“, elevului Alexandru Carţiş la disciplina Dogmatică şi Studii biblice; Premiul „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare“, elevului Sebastian Marian Bocioc la disciplina Patrologie; Premiul „Episcop Roman Ciorogariu“, elevului Andrei Guran la disciplina Istorie bisericească şi Premiul „Diacon Nicolae Firu“, elevului Flavius Cătălin Boroş la disciplina Muzică bisericească.
Festivitatea de premiere s-a încheiat cu intonarea tradiţionalului „Gaudeamus igitur“, apoi ierarhul a vizitat Paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“ şi şcoala unde a stat de vorbă cu profesorii, cu absolvenţii şi cu părinţii acestora, îndemnându-i pe absolvenţi să intensifice pregătirea intelectuală şi rugăciunea în vederea parcurgerii cu succes a examenului de Bacalaureat şi a celui de admitere în învăţământul universitar. Promoţia 2012-2013 este cea de-a patra a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, înfiinţat în 2007, la iniţiativa şi prin purtarea de grijă a PS Sofronie, Episcopul Oradiei.