Festivitate de absolvire la Seminarul din Cluj-Napoca
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca s-a desfăşurat ieri cursul festiv de absolvire a promoţiei 2014, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcopul-vicar, a cadrelor didactice şi a familiilor absolvenţilor.
După patru ani de studii, călăuziţi şi îndrumaţi de profesori şi susţinuţi de părinţii lor, elevii claselor a XII-a A şi B au primit felicitări, fiind răsplătiţi pentru toate eforturile depuse pe planurile educativ, duhovnicesc şi moral, în timpul anilor de studii. Manifestarea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către preoţii profesori ai Seminarului, în capela şcolii, după care a avut loc festivitatea de premiere. Au fost, alături de cei 50 de absolvenţi, în acest moment festiv, părinţii, profesorii, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Centrului Eparhial, precum şi ierarhii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şI Clujului, care i-au binecuvântat pe tineri şi le-au oferit îndemnuri părinteşti.
Adevăraţii misionari de mâine
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe tinerii absolvenţi să fie adevăraţi misionari ai lui Hristos şi să aducă roade bune pe parcursul vieţii lor, indiferent ce meserie îşi vor alege pe viitor.
„Într-o lume dată peste cap, în care toate sunt aproximative, este nevoie de misionari ai lui Hristos instruiţi, curajoşi şi credincioşi. Asta aşteaptă Domnul Hristos de la voi: să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
În cadrul festivităţii, elevii merituoşi au primit de la diriginţii lor diplome şi premii, atât pentru munca din cei patru ani de studiu, cât şi pentru rezultatele deosebite obţinute la diferite concursuri şi competiţii şcolare. Tinerii au fost felicitaţi şi de pr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox, care le-a urat mult succes pe mai departe, în speranţa că tot ceea ce au învăţat în cei patru ani de Seminar le va folosi în viaţă. De asemenea, absolvenţii au fost îndemnaţi de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, să aleagă această unitate de învăţământ universitar, unde îşi pot perfecţiona cunoştinţele şi se pot forma ca oameni şi viitori teologi, asistenţi sociali, profesori de religie sau pictori bisericeşti.
La fel ca în anii trecuţi, familia pr. prof. Ioan Bunea a oferit un premiu special elevului Cristian Lăcătuş, care a reuşit să obţină în cei patru ani de seminar cea mai mare medie, 9.57.
Un moment în cadrul festivităţii a fost cel al predării cheii, în care absolvenţii au oferit, în mod simbolic, ştafeta colegilor lor mai mici, din clasa a XI-a, care şi-au luat angajamentul că vor încerca, în acest ultim an de studiu, să păstreze renumele pe care îl are şcoala teologică ortodoxă din Cluj-Napoca.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea începând cu anul 1952, din momentul desfiinţării abuzive de regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român din Cluj. De-a lungul timpului, şcoala a trecut prin mai multe etape, la început fiind Şcoală medie de cântăreţi bisericeşti (1952-1955). Seminar Teologic Liceal Ortodox a devenit în anul 1993, fiecare ciclu având cinci ani de studiu, iar din 2007 elevii studiază patru ani. În ultimii ani Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a înfiinţat, pe lângă clasele cu profil teologic, şi clase de filologie, în care se pot înscrie şi fete. În prezent, la Seminarul Teologic Ortodox clujean, la nivel liceal, învaţă 230 de elevi, îndrumaţi de peste 30 de profesori.