Zilele comuniunii tinerilor creștini în cetatea Băniei
Festivitatea de deschidere a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2019 a fost o sărbătoare a celor 4.000 de tineri veniți la Craiova din țară, diasporă și din alte Biserici Ortodoxe surori. La momentul care a deschis evenimentele ITO, ce au ca temă anul acesta comuniunea în Liturghie și mărturisirea credinței ortodoxe de către tineri, au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul „Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru popor”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, ierarhi din țară și din străinătate, oficialități centrale și locale. Delegațiile tinerilor au fost prezentate de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor.
Deschiderea oficială a ITO 2019 a avut loc joi, 5 septembrie 2019, în Piața „Mihai Viteazul” din centrul orașului. Pe scena din piață au urcat, rând pe rând, delegațiile tinerilor din eparhii din țară și străinătate, precum și din Biserici Ortodoxe surori, prezentate de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor. Au urmat intonarea imnului ITO 2019 de către toți tinerii și săvârșirea slujbei de Te Deum pentru începutul bun al acestei întâlniri internaționale aflate la ediția a 6-a.
În continuare, a avut loc rostirea mesajelor de întâmpinare și binecuvântare a tinerilor reuniți în cetatea Băniei. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit mesajul intitulat „Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru popor”. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, gazda întâlnirii, și-a exprimat bucuria prezenței celor 4.000 de tineri ortodocși în orașul lui Mihai Viteazul și a transmis un mesaj de binecuvântare și felicitare pentru aceștia.
„Întâlnirea tinerilor ortodocși de anul acesta stă sub semnul exercițiului de dialog, înainte de toate, între cei care participă la ea. Primul rol al acestui dialog este ca fiecare să se deschidă la noutate ca să își modifice propria opinie grație a ceea ce ascultă de la alții. Este important pentru noi ca în acest dialog să ne simțim liberi, să primim și să înțelegem pe alții. Să ne schimbăm convingerile și pozițiile noastre, să dovedim maturitate umană și spirituală. Din acest punct de vedere, întâlnirea trebuie să fie un exercițiu de sinceritate în vorbire și deschidere la ascultare, ambele valori fiind fundamentale pentru ca adunarea noastră să fie marcată de discernământ. Discernământul este o atitudine interioară, ce se înrădăcinează într-un act de credință și de convingere că Dumnezeu lucrează în lumea noastră, în evenimentele vieții, în persoanele pe care le întâlnim și care ne vorbesc. Suntem aici pentru a ne pune în ascultare a ceea ce Duhul Sfânt ne învață cu modalități și direcții, adesea imprevizibile”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
De asemenea, au urmat mesajele autorităților de stat și locale. Domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanța acestei întâlniri a tinerilor ortodocși pentru descoperirea de către aceștia a specificului diferitelor zone istorice din țară unde se desfășoară în fiecare an. „Evenimentul care începe astăzi le permite participanţilor să descopere, odată cu dimensiunea universală a credinţei pe care o împărtăşesc cu toţii, particularităţile locale ale îndelungatei tradiţii creştine a Olteniei, asupra căreia atrage atenţia şi imnul întâlnirii de anul acesta. Stau mărturie pentru aceasta minunatele biserici şi mănăstiri care împodobesc întreg ţinutul Olteniei, cetatea Băniei, ca şi sinteza dintre tradiţie şi modernitate. Am, de asemenea, convingerea că astfel de întâlniri, iniţiative ale Bisericii în calitatea sa de parte integrantă a societăţii civile, bazate pe voluntariatul tineretului, reprezintă adevărate exerciţii de civism. Organizate de tineri şi pentru tineri, aceste evenimente sunt experiențe ale solidarităţii, ale bucuriei şi idealurilor împărtăşite”, a spus secretarul de stat Victor Opaschi.
A urmat un program artistic, pe scenă urcând Felicia Filip, Generația Folk, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râmnicului și, în calitate de invitat special, maestrul Tudor Gheorghe. Organizatorii ITO 2019 s-au străduit să facă din această festivitate un spectacol care să aducă bucurie, entuziasm și emoții celor aflați în Piața „Mihai Viteazul” din Craiova, astfel încât centrul orașului a fost animat de cântecele populare și patriotice interpretate de tineri, precum și de dansurile tradițonale.
Tot joi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit din partea Primăriei Craiova titlul de Cetățean de onoare al municipiului Craiova.
Cea de-a doua zi a întâlnirii, vineri, 6 septembrie, a debutat cu activităţile pe grupuri. La Sala Polivalentă din Craiova (de la ora 16:00), Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a susținut o conferință pentru tineri. După evenimente, tinerii au plecat în procesiune de la Sala Polivalentă - Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi, Universitatea din Craiova, Piața „Mihai Viteazul”. Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică populară, susţinut de Ansamblul „Maria Tănase” în Piaţa „Mihai Viteazul”.
Ziua de sâmbătă este marcată de vizitarea oraşului. Tinerii vor fi primiţi în prima parte a zilei în bisericile cetăţii, unde vor face împreună rugăciunile de dimineaţă. De la ora 12:00 sunt programate lansarea cărții „Preotul ortodox în veacul XXI. Schiţe pentru un portret” (Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”) și workshop-ul: „Relaţiile dintre Grecia şi România” (coord. Apostolos Patelakis). Ziua se va încheia cu un program artistic de muzică uşoară, susţinut de asemenea în Piaţa centrală a oraşului de îndrăgita artistă Paula Seling.
Pe data de 8 septembrie, delegaţiile de tineri vor merge la Mănăstirea Maglavit, unde vor avea loc slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie, săvârşite în sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. La final, flacăra ITO va fi predată tinerilor din Arhiepiscopia Timişoarei, gazda celei de-a 7-a ediţii, din anul 2020.