Festivităţi la Seminarul şi Colegiul Ortodox din Cluj-Napoca
Elevii Seminarului Teologic Ortodox şi Colegiului Ortodox din Cluj-Napoca au fost răsplătiţi cu premii, după un an de activităţi didactice, în cadrul unor festivităţi la care au participat ierarhi, cadre didactice şi părinţi.
Pentru prima dată, la festivitate au luat parte şi elevii de la ciclul gimnazial al Seminarului, prima generaţie care termină clasa a V-a. Elevii de liceu şi de gimnaziu s-au bucurat de prezenţa ierarhilor eparhiei, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul.
În deschiderea momentului festiv, corul Seminarului, condus de pr. prof. Petru Stanciu, a interpretat câteva cântări religioase, apoi IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a urat copiilor vacanţă plăcută şi i-a sfătuit să nu uite ca în această perioadă să fie buni misionari.
„Dragi tineri şi iubiţi părinţi, orice sfârşit de an şcolar este un moment festiv, dar în acelaşi timp şi un bilanţ. Perioada care urmează, deşi este una de relaxare, din punct de vedere spiritual nu poate fi un hiatus. Noi credem că tinerii noştri şi în vacanţă, prin ceea ce fac, Îl mărturisesc pe Hristos Dumnezeu, în mijlocul comunităţilor din care au venit. Într-o societate care doreşte să se laicizeze şi să divorţeze de Biserică, noi spunem cu toată convingerea că societatea românească nu are altă şansă decât în Hristos, Biserica, Credinţa şi Tradiţia de veacuri a acestui neam“, a afirmat IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Inspectorul şcolar de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon, a prezentat în cadrul festivităţii câteva din realizările şcolii, apoi i-a premiat pe elevii seminarişti care s-au implicat în mod activ în desfăşurarea Sfintei Liturghii în capelele şcolare din municipiul Cluj-Napoca.
„Printre realizările şcolii aş aminti o atmosferă generală favorabilă dezvoltării unui act educaţional eficient şi performant. Putem să vedem un corp profesoral bine închegat şi devotat şcolii. De asemenea, putem observa rezultate bune şi foarte bune la concursurile judeţene şi naţionale. Vedem, apoi, un început bun pus învăţământului gimnazial, toate acestea făcându-se în nişte spaţii adecvate, cu o dotare materială şi didactică de excepţie. Ştim că toate aceste lucruri nu pot fi făcute decât cu muncă şi osteneală şi de aceea aduc în faţa dumneavoastră aprecierea deosebită a instituţiei pe care o reprezint în acest moment special, şi anume a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj“, a precizat inspectorul şcolar de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon.
În cadrul festivităţii, cei mai silitori elevi din clasa a V-a, dar şi de la liceu au fost premiaţi de profesorii şi diriginţii lor pentru rezultatele bune obţinute la învăţătură în acest an şcolar, dar şi pentru participarea la diferite concursuri naţionale şi judeţene.
Festivitatea elevilor de la Colegiu
Elevii Colegiului Ortodox din Cluj-Napoca au încheiat miercuri, 18 iunie, în mod festiv, cursurile. Festivitatea s-a desfăşurat în curtea colegiului, în prezenţa IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a cadrelor didactice şi a părinţilor.
Ierarhul le-a oferit copiilor cărţi despre viaţa Sfântului Nectarie de Eghina şi i-a felicitat pentru rezultatele deosebite obţinute în acest an şcolar. De asemenea, IPS Andrei le-a transmis elevilor să aibă o vacanţă frumoasă, iar dascălilor şi părinţilor le-a mulţumit pentru purtarea de grijă şi educaţia oferită celor mici.
„Am venit ca împreună să mulţumim lui Dumnezeu pentru încă un an şcolar ce se încheie astăzi şi să vă urăm, atât copiilor, cât şi dascălilor, o vacanţă frumoasă. În Evanghelia după Marcu, Domnul Hristos îi ia pe cei 12 apostoli şi îi duce într-un loc frumos şi liniştit şi le zice: «Toată ziua sunteţi îmbulziţi şi înghesuiţi de mulţimile care au nevoie de voi, acum pentru puţin timp mergem la un loc de linişte». Cam aşa ceva este şi vacanţa copiilor după un an de şcoală, câteva luni de bucurie şi de relaxare. Lui Dumnezeu Îi mulţumim că ne pune la îndemână toate cele de trebuinţă, pe dascăli îi felicităm pentru râvnă, pentru efortul pe care îl depun ca să vă crească, din punct de vedere intelectual, copilaşi frumoşi, cei mai cuminţi din Cluj… Aşa vrem noi să fiţi. Iar părinţilor voştri să le dea Dumnezeu sănătate ca, pe mai departe, să aibă grijă să vă crească frumoşi, sănătoşi, cuminţi şi să vă vadă realizaţi“, a spus IPS Arhiepiscopul şi Mitropolit Andrei.
Prezent la festivitate, inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon a transmis aprecierea instituţiei pe care o reprezintă privind proiectul de succes al şcolii primare ortodoxe.
„Pentru noi cei care astăzi suntem prezenţi la această festivitate şi care într-un fel sau altul suntem implicaţi în actul educaţional, bucuria este cu atât mai mare cu cât participăm la festivitatea de sfârşit de an şcolar a şcolii primare ortodoxe, care este unul dintre cele mai reuşite proiecte educaţionale dezvoltate de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. De aceea, aş vrea să aduc conducerii şcolii şi profesorilor care se ocupă de această instituţie de învăţământ aprecierea deosebită a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi să le doresc în acelaşi timp o vacanţă bine meritată şi bine venită“, a transmis inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon. La finalul festivităţii, cadrele didactice au acordat premii elevilor care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură şi care au fost premiaţi la concursurile judeţene şi naţionale la care au participat.