Fidelitate şi evlavie faţă de Sfântul Calinic

Un articol de: Marius Nedelcu - 11 Aprilie 2013

Peste 2.000 de credincioşi au participat ieri la sărbătoarea Sfântului Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, la Mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti, unde moaştele sale au fost cinstite în aceste zile de pelerini veniţi din multe zone ale ţării.

Curtea Mănăstirii Cernica, deşi este generoasă şi spaţioasă, în ziua hramului, pe 11 aprilie, a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi care şi-au îndreptat paşii, gândul şi rugăciunile spre Sfântul Calinic de la Cernica. Racla cu moaştele sfântului a fost purtată în procesiune din Biserica „Sfântul Gheorghe“ în ajunul sărbătorii, miercuri seara, şi în cântările de laudă şi sunetul clopotelor a fost aşezată sub un baldachin în apropierea lăcaşului de rugăciune. Vremea bună a fost o binecuvântare din partea Sfântului Calinic, aşa că, anul acesta, parcă mai mulţi credincioşi au venit la mănăstire. Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite a fost săvârşită joi de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, egumenul Schitului Darvari şi Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protosinghel Maxim Bădoiu, stareţul Mănăstirii Cernica, precum şi alţi stareţi de la mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor şi din alte eparhii.

Deşi Sfântul Calinic s-a dedicat integral vieţii monahale, din timpul vieţii a iradiat lumina cuvântului şi rugăciunii sale nu numai în vieţile monahilor pe care i-a povăţuit ca pe nişte fii, ci a fost părinte duhovnicesc şi al poporului credincios. Preasfinţitul Varsanufie a arătat în cuvântul de învăţătură că Sfântul Calinic s-a bucurat de o apreciere panortodoxă, pentru că la slujba de proclamare a canonizării sale din octombrie 1955, alături de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, au participat ierarhi din alte Biserici Ortodoxe Surori. „Sfântul Calinic este ocrotitorul nostru al tuturor. Este povăţuitorul monahilor cărora le-a dat pildă de ascultare şi de sfinţenie, este povăţuitorul preoţilor şi al ierarhilor prin pilda vieţii sale desăvârşite, dar este şi ocrotitorul tuturor celor care vin la această sfântă mănăstire şi cer ajutorul lui, pentru că necontenit, de când sfintele sale moaşte au fost aşezate în racla ce se păstrează în biserică, a izvorât pentru cei care i-au cerut ajutorul multe tămăduiri şi multe vindecări sufleteşti şi trupeşti“, a spus Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul. Paternitatea duhovnicească a Sfântului Calinic este lucrătoare şi după adormirea sa, lucru făcut evident de credincioşii care vin la el cu o fidelitate şi o evlavie exemplare.

O credincioasă din Olteniţa ne-a spus că vine în fiecare an la sărbătoarea Sfântului Calinic de la Cernica. Se roagă pentru familia ei, lasă pomelnice cu numele celor dragi, ia agheasmă pentru a binecuvânta casa şi a gusta dimineaţa după rugăciune. „Am venit pentru cinstirea sfântului. Am stat şi la sfintele moaşte de la ora 7:00 dimineaţa, şi mă rog pentru mântuirea familiei, acesta este scopul pentru care vin aici.“ Credincioasa ne-a spus că, deşi este singură, pentru că nimeni din familie nu a însoţit-o, se bucură de această sărbătoare, de vremea caldă de primăvară, de frumuseţea mănăstirii şi speră ca, prin rugăciunile sfântului, la anul, să vină împreună cu cei dragi. La sfârşitul slujbei din ziua hramului Mănăstirii Cernica, pelerinilor le-au fost dăruite pacheţele cu alimente pregătite de obştea monahală.