„Fiecare păcat săvârşit gârboveşte sufletul“
Ieri, 8 decembrie, în duminica a XXVII-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie a fost citită pericopa evanghelică despre vindecarea femeii gârbove de 18 ani (Luca 13, 10-17). La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi al catedralei.
Evanghelia rânduită a se citi în această perioadă a Postului Naşterii Domnului ne îndeamnă la schimbarea şi îndreptarea vieţii noastre pentru întâlnirea cu Dumnezeu, precum femeia care, deşi era gârbovă la trup, şi-a îndreptat sufletul spre Dumnezeu în rugăciune. În cuvântul de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Mântuitorul Iisus Hristos, văzând în sufletul ei credinţa puternică, smerenia profundă, multa răbdare, dar şi pentru a se arăta şi recunoştinţa ei faţă de Dumnezeu, a vindecat-o pe această femeie gârbovă de 18 ani din iubire milostivă pentru omul suferind, fără să fi fost rugat de ea sau de altcineva. De asemenea, Preafericirea Sa a reliefat că pentru a săvârşi binele nu trebuie să fim rugaţi, întrucât fapta bună trebuie săvârşită în orice vreme, iar iubirea milostivă nu este condiţionată de timp. „Evanghelia ne îndeamnă la îndreptare duhovnicească, chiar dacă nu avem sănătate trupească, pentru că mai importantă este sănătatea sufletească. Îndreptarea se face prin pocăinţă, Spovedanie, fapta cea bună, înmulţirea hranei duhovniceşti, citind din Sfintele Scripturi şi din scrierile Sfinţilor Părinţi, prin postire completată cu milostenie faţă de cei nevoiaşi şi săraci. Dacă nu avem bunuri materiale, oferim un cuvânt bun, o rugăciune pentru sănătatea şi mântuirea celor care au nevoie de ajutorul nostru. Evanghelia ne cheamă să ieşim din gârbovirea sufletească, fiindcă în multe feluri oamenii devin legaţi de satana printr-o neputinţă, o legătură nevăzută, dar simţită, pentru că fiecare păcat săvârşit gârboveşte sufletul, îl apleacă spre cele pământeşti, trecătoare. Însă fiecare îndreptare duhovnicească ridică sufletul spre cer, care primeşte din harul ceresc al lui Hristos vindecare şi bucurie“, a arătat Întâistătătorul Bisericii noastre.
Patriarhul României a mai evidenţiat că femeia gârbovă este pentru noi un mare dascăl duhovnicesc, deoarece în cei 18 ani de suferinţă nu a cârtit nimic împotriva lui Dumnezeu sau a oamenilor, ci îşi ducea crucea bolii ei în tăcere, în rugăciune, şi era statornică în credinţă. „Uneori oamenii se roagă, dar nu sunt ascultaţi de Dumnezeu imediat. Alteori, Hristos Domnul cheamă la El, fie printr-o bucurie, fie printr-un necaz, oameni care nu se aşteaptă să fie chemaţi de El. Au fost o mulţime de atei care, trecând prin necazuri în familie, au revenit la credinţă şi au fost o mulţime de credincioşi care, când au dat de bani mulţi, de bunăstare, au uitat de Dumnezeu. El lucrează în viaţa noastră într-un mod neaşteptat, nu când ne aşteptăm noi, ci când consideră El că este folositor pentru noi şi pentru cei din jurul nostru. De aceea, Evanghelia ne arată marea virtute a smereniei şi a răbdării în credinţă, deoarece, chiar dacă boala este incurabilă, mai importantă este unirea omului cu Dumnezeu şi mântuirea lui“, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că Sfântul Sinod îndeamnă ca în duminicile şi sărbătorile din timpul Postului Naşterii Domnului să se iniţieze colecte în bani şi alimente pentru nevoile locale ale fiecărei parohii din cuprinsul Patriarhiei Române.