„Fiecare viaţă este un dar“
Mii de persoane, în special tineri părinţi, alături de copii, dar şi preoţi, au participat, sâmbătă, 21 martie, la Marşul pentru viaţă, manifestare care a avut loc în peste 75 de oraşe din România şi Republica Moldova. Sub egida „Fiecare viaţă este un dar“, marşul din acest an şi-a pro-pus să sensibilizeze societatea privind problema avortului şi să o facă mai atentă asupra faptului că discriminarea persoanelor cu Sindrom Down, a persoanelor cu nevoi speciale în general începe înainte de naştere.
În Capitală, Marşul pentru viaţă a fost organizat de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă“ şi s-a desfăşurat de la Piaţa Unirii până în Parcul Tineretului, unde manifestaţia s-a încheiat cu un concert.
La Iaşi cea de-a 5-a ediţie a Marşului pentru viaţă, manifestare din cadrul evenimentului „Săptămâna pentru viaţă“, a adunat peste 2.000 de persoane de diferite vârste, susţinători ai valorilor tradiţionale şi ai programelor şi iniţiativelor dedicate protejării copiilor şi familiei. Marşul a fost organizat de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru a arăta că fiecare viaţă umană este unică şi are o valoare infinită. În acest an, Marşul pentru viaţă a coincis cu Ziua Internaţională a Copilului cu Sindrom Down, tema aleasă fiind „Fiecare viaţă este un dar“. În Iaşi, traseul marşului a fost următorul: Piaţa Unirii, Colegiul Naţional, Bulevardul Independenţei, Strada I. C. Brătianu, Teatrul Naţional, Bulevardul Ştefan cel Mare, cu oprire în faţa Catedralei Mitropolitane.
Aproximativ 2.000 de credincioşi din Cluj-Napoca s-au alăturat românilor din toată ţara care au spus sâmbătă „Da“ vieţii. La Marşul pentru viaţă au participat oameni de toate vârstele şi categoriile sociale care au atras atenţia opiniei publice prin gestul lor asupra necesităţii ocrotirii şi perpetuării vieţii umane prin naşterea de prunci. Majoritatea participanţilor la Marşul pentru viaţă au venit cu baloane colorate şi pancarte cu mesaje pro-viaţă. Au luat parte la acţiune reprezentanţii tuturor cultelor din oraş care au transmis mesaje de încurajare şi i-au îndrumat pe cei prezenţi să se roage pentru încetarea avorturilor. Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a amintit că viaţa este darul lui Dumnezeu: „Acţiunea noastră nu este împotriva cuiva, ci este pentru ceva. În Evanghelia după Ioan, Domnul Iisus Hristos spune: «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa». De la El vine viaţa!“, a spus ierarhul.
De asemenea, mii de credincioşi din oraşele importante ale Mitropoliei Banatului, precum Timişoara, Arad şi Reşiţa, au participat sâmbătă, 21 martie, la Marşul pentru viaţă pentru a apăra familia creştină tradiţională şi dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi. La Timişoara, marşul s-a desfăşurat pe traseul: Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ - bulevardul Regele Ferdinand I - str. 20 Decembrie 1989 - bdul I.C. Brătianu - bdul Revoluţiei din 1989 - Prefectura judeţului Timiş.
Mii de credincioşi din cadrul Mitropoliei Olteniei au participat la marşurile pentru viaţă care au fost organizate sâmbătă, 21 martie, la Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu, respectiv duminică, 22 martie, la Craiova şi Slatina.
Numeroşi preoţi, credincioşi şi studenţi constănţeni au participat sâmbătă la Marşul pentru viaţă organizat la Constanţa, informează site-ul arhiepiscopiatomisului.ro. Punctul de plecare al marşului a fost Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa şi a continuat pe străzile municipiului până în Piaţa Ovidiu, participanţii purtând bannere, baloane şi tricouri inscripţionate cu mesaje care militează pentru dreptul la viaţă.
La Buzău, înainte de marş, credincioşii au participat la Catedrala „Sfântul Sava“, la slujba Acatistului Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, şi s-au închinat la o icoană a Maicii Domnului, copie după icoana numită Paramythia - Mângâietoarea, de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Marşul s-a desfăşurat pe traseul: Catedrala „Sfântul Sava“ - strada Obor - strada Tudor Vladimirescu - bulevardul Gării - Maternitatea Buzău. La eveniment au participat sute de oameni, în frunte cu preoţii de la parohiile buzoiene, pentru a atrage atenţia asupra importanţei respectării dreptului la viaţă al copiilor nenăscuţi, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial. Credincioşii au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a spus că cea mai mare binecuvântare pentru femeie este să devină mamă: „Se cuvine să nu ne limităm numai la atât, să ne rugăm mai mult şi să ajutăm mai mult cu simţ de responsabilitate, să-i încurajăm pe tinerii care se pregătesc să devină părinţi“, a spus ierarhul.
Urmând exemplului şi îndemnului Patriarhiei Române, şi Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a implicat în susţinerea Marşului pentru viaţă. În municipiul Galaţi, evenimentul a fost organizat de filiala Galaţi a Asociaţiei Stu-denţilor Creştin-Ortodocşi din România, în cooperare cu Asociaţia Ortodoxia Tinerilor, Liga Studenţilor din Galaţi şi filiala gălăţeană a Asociaţiei Pro Vita. Întâlnirea a avut loc în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Galaţi, după care creştini de toate vârstele au urcat pe Calea Domnească şi pe bulevardul Brăilei până în parcul pentru copii Cloşca, din cartierul gălăţean Ţiglina. Aici au fost rostite rugăciuni pentru copiii trecuţi la Domnul, după care mesajele înscrise pe bannere au fost aşezate într-un spaţiu special amenajat în interiorul parcului. La eveniment au participat preoţi, părinţi, tineri, copii, dar şi bunici însoţiţi de nepoţii lor.
Filialele LTCOR Buftea şi Jilava au organizat Marşul pentru viaţă în oraşul Buftea, judeţul Ilfov, pe traseul: Piaţeta Mihai Eminescu - Parcul Dintre Flori. S-au alăturat marşului reprezentanţi ai filialelor LTCOR Pantelimon şi Voluntari, membrii voluntari ai Crucii Roşii Ilfov, precum şi tineri din oraş. Tot sâmbătă, copii participanţi la Atelierul de pictură din cadrul Centrului misionar „Sfântul Nicolae“ din Jilava au pictat pe sticlă imagini ce simbolizează viaţa, iar aceste picturi împreună cu flyere şi reviste au fost dăruite membrilor comunităţii, pentru o mai mare conştientizare şi susţinere a vieţii, ne-a transmis Cătălin Croitoru.
În Episcopia Giurgiului, Protopopiatul Bolintin, urmând exemplul organizaţiilor creştine Pro Vita şi Pro Familia, a organizat, în oraşul Bolintin Vale, Marşul pentru viaţă. Acesta a avut ca punct de plecare Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din oraşul Bolintin Vale, unde a fost oficiată slujba Acatistului Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor. După slujba Acatistului, cei prezenti au mers pe traseul: Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“, sediul Asociaţiei creştine „Sfântul Stelian“ (unde a avut loc premierea copiilor cu dizabilităţi, Sindromul Down şi autism, pentru desenele realizate cu ocazia acestui marş), Primăria oraşului Bolintin Vale, Şcoala Generală Nr. 1 cu clasele I-VIII, Liceul Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu“. (Marius Nedelcu, Ioan Buşagă, diac. Ştefan Sfarghie)