Filantropia, liturghia slujirii aproapelui

Data: 18 Mai 2013

La Palatul Patriarhiei, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“, a avut loc joi, 16 mai,  Simpozionul „Filantropia - liturghia slujirii aproapelui“, organizat de Federaţia Filantropia. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae şi a reunit teologi şi practicieni ai lucrării social-filantropice.

În prima parte a Simpozionului „Filantropia - liturghia slujirii aproapelui“ a avut loc o sesiune de comunicări şi dezbateri privind fundamentarea teologică a lucrării filantropice, aşa cum este reflectată în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae. Scopul acestei sesiuni a fost, precum a subliniat diac. Cosmin Grigorescu, director executiv al Federaţiei Filantropia, de a se prezenta istoric şi teologic fundamentele filantropiei sau ale iubirii aproapelui. În acest sens, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educaţional, a arătat că în aceste vremuri îndepărtate de Dumnezeu, filantropia Bisericii nu se poate dezvolta autentic dacă nu este bine argumentată, iar filantropia nu trebuie să fie o modă, ci modul însuşi al existenţei misionare a Bisericii în lume, fiindcă Liturghia fără filantropie devine ritual închistat, după cum filantropia fără Liturghie devine propagandă pentru imagine. „Sensul filantropiei creştine este surprins mai complet de termenul «autodăruire», decât cel simplu de dăruire. În actul filantropic creştin nu doar se dă ceva, ci pe Cineva, adică pe Dumnezeu lui Dumnezeu“, a precizat pr. lect. univ. dr. Sorin Şelaru, director al Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene, care a făcut o transpunere analogică la termenul de „autodăruire“ cu referire la teologia trinitară şi hristologică în antropologie, cu fundamente din opera părintelui Dumitru Stăniloae. În continuare, pr. lect. univ. dr. Gheorghe Viorel Holbea, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, a explicat dilema „aproapelui“ în lumea modernă şi contemporană şi a arătat importanţa pregătirii lăuntrice pentru slujirea filantropică; pr. prof. dr. Mihail Milea, de la Seminarul Teologic din Buzău, a arătat cum cele două aripi ale Ortodoxiei, Liturghia şi filantropia, pot mângâia societatea noastră, rănită de sărăcie şi lipsită de iubirea sfântă; arhid. Ionuţ Viorel Iordăchescu, preşedintele Fundaţiei „Bucuria Ajutorului“, membră a Federaţiei Filantropia, a vorbit despre reperele actuale, realizări şi perspective ale Federaţiei Filantropia, iar prof. dr. Sorin Chirilă, director general DGASPC Alba, despre filantropie şi asistenţa socială. 
 
O prelegere interesantă a fost susţinută şi de către drd. Dana Bates, fondatorul şi directorul executiv al Fundaţiei Noi Orizonturi România, un american convertit la Ortodoxie, care a prezentat comunicarea „Filantropia ca drum către mântuire“. Drd. Dana Bates a accentuat mai ales aplicabilitatea teoriilor, „learning by doing“, al cărei scop este identificarea de către tineri a problemelor reale din comunitatea lor, pentru ca tocmai prin  procesul rezolvării lor să deprindă abilităţi de viaţă şi valori spirituale. Un exemplu concret s-a întâmplat la Constanţa, un oraş plin de magazine etnobotanice sau spice shop-uri, unde sute de tineri au protestat şi au determinat închiderea lor şi salvarea a numeroase alte vieţi. „Implicarea întregii generaţii de tineri în acest tip de acţiune filantropică este ceea ce România trebuie să realizeze pentru a înainta către o dezvoltare sustenabilă. Sunt prea multe greutăţi, situaţii prea complicate, prea multe nevoi de organizare, pentru a ne sprijini pe o soluţie magică venită de la centru“, a spus Dana Bates.
 
Simpozionul a continuat în a doua parte a zilei, în Sala „Europa Christiana“ din Palatul Patriarhiei, cu târgul de servicii sociale. Despre rolul acestuia, diac. Cosmin Grigorescu, director executiv al Federaţiei Filantropia, ne-a precizat: „Târgul de servicii sociale a reprezentat punerea în practică a primei părţi şi a constituit un prilej de cunoaştere reciprocă, de creare de legături pentru parteneriate şi de schimb de informaţii între cele 18 organizaţii, membre al Federaţiei Filantropia. De asemenea, ceilalţi participanţi, care nu sunt membri în Federaţia Filantropia, au avut posibilitatea să vadă în membrii Federaţiei Filantropia resurse de expertiză şi de parteneriat în proiectele pe care le vor dezvolta şi implementa mai departe. Simpozionul a fost parte a proiectului «Împreună pentru servicii sociale mai bune» şi a avut drept obiectiv creşterea performanţei ONG-urilor, membre ale Federaţiei Filantropia, de a acţiona în mod coerent, constant şi eficient pentru a rezolva împreună problemele sociale cu care se confruntă“. 
 
Simpozionul „Filantropia - liturghia slujirii aproapelui“ este parte din seria de alte evenimente care vor urma, precum gala aniversară la împlinirea a cinci ani de la înfiinţarea Federaţiei Filantropia.