Filantropie și slujire în diaspora ortodoxă românească

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 08 Aprilie 2020

În contextul pandemiei create de COVID-19 în Europa, eparhiile ortodoxe române din diasporă desfășoară în această perioadă acțiuni filantropice prin care sprijină atât enoriașii rămași fără serviciu, cât și persoanele defavorizate de alte naționalități, aflate în aceeași situație. Totodată, au fost trimise ajutoare spitalelor din România și burse pentru copiii săraci din Moldova. Toate aceste fapte filantropice se împletesc cu rugăciunile și slujirile ierarhilor, care transmit cuvinte de învățătură, de binecuvântare și încurajare. 

În Italia, foarte multe persoane au rămas fără locuri de muncă în ultima perioadă. Astfel, parohiile ro­mâ­nești se mobilizează pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate din cauza crizei provocate de noul coronavirus. Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Ostia (Roma V) a venit în sprijinul celor bolnavi, nevoiași sau marginalizați. În acest sens, comitetul parohial a demarat o acțiune de colectare și distribuire de alimente, îmbrăcăminte și ajutor financiar tuturor enoriașilor parohiei care traversează un moment economic dificil, se arată pe episcopia-italiei.ro. Membrii comunității parohiale sprijină 27 de familii cu alimente cel puțin o dată pe săptămână. De asemenea, a fost implementat programul „Pâinea noastră cea de toate zilele”, de luni până sâmbătă, prin care voluntarii distribuie pâine tuturor celor care solicită ajutorul, indiferent de națio­nalitatea sau credința acestora.

Parohiile ortodoxe române din Protopopiatul Puglia-Basilicata, împreună cu voluntari, au venit în sprijinul a peste 80 de familii. Parohia Bari oferă săptămânal provizii pentru 30 de copii aflați în tabăra nomazilor din Bari și pentru 20 de copii din Cassano delle Murge și San Nicandro di Bari. Parohia Cerignola sprijină opt familii din localitățile Cerignola, Ortanova și Torremaggiore; Parohia Taranto sprijină trei familii, iar parohiile Lecce și Matera au în grijă câte o familie, se arată pe episcopia-italiei.ro.

Cenicientos, Spania

În Duminica a 5-a din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii ortodoxe din Cenicientos, Spania. La slujbă a participat și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Alături de ierarh au slujit părinți de la Centrul eparhial, se arată pe obispadoortodoxo.es.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului

În noile condiții de restricționare a întâlnirilor publice, în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, oficierea slujbelor continuă în numeroase parohii în cadru restrâns, iar în alte situații, slujbele sunt transmise în mediul online. La Catedrala Mitropolitană din Nürn­berg, precum și la Centrul Bisericesc Românesc din München, care sunt totodată și așezăminte mă­năstirești, slujbele se desfășoară zilnic, cu participarea exclusivă a obștilor monahale. 

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, slujesc Sfânta Liturghie duminicală, precum și alte slujbe, și transmit în mod constant cuvinte de învățătură, înregistrate pe paginile de internet și Facebook ale Centrului Mitropolitan din Nürnberg și Centrului Bisericesc din München, se arată pe mitropolia-ro.de. 

Totodată, sunt deschise în timpul zilei bisericile comunităților parohiale din Salzburg, Viena, Straubing, Nürnberg, exceptând programul slujbelor când, conform directivelor locale, din considerente medicale nu este permisă participarea publicului.

Ambasada României de la Berlin, în parteneriat cu Mitropolia Europei Centrale și de Nord și o serie de grupuri civice și profesionale din cadrul comunității române, a luat inițiativa unui parteneriat pentru solidaritate, voluntariat și autoorganizare la nivelul comu­nității române din Germania, care se va concretiza în curând prin lansarea unei platforme de comunicare online, intitulată „Clubul Academic Român”. 

Credincioșii parohiilor ro­mâ­nești din Düsseldorf și Straubing au contribuit la dotarea spitalului din Suceava cu măști de protecție și alte echipamente utile în contextul epidemiei care a afectat în mod special acest județ. Parohia Düsseldorf a oferit și burse pentru programul „Grăuntele de lumină”, inițiat de părintele Dan Damaschin, se arată pe mitropolia-ro.de.

Parohia din Offenburg a lansat acțiunea de susținere a unei familii aflate în dificultate, iar Parohia Dresden oferă sprijin familiilor nevoiașe din România, prin trimiterea de ajutoare. 
De asemenea, continuă și programul mitropolitan „Burse pentru copiii săraci din Moldova”. Tot în această perioadă, parohia din Münster a cumpărat o casă pentru o familie săracă din satul Bă­lușești, comuna Dochia, județul Neamț.

Stockholm, Suedia

În Duminica a 5-a din Postul Mare, 5 aprilie 2020, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie în pa­ra­clisul Centrului Episcopal din Stockholm. Slujba a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Episcopiei Europei de Nord, se arată pe site-ul eparhiei episcopiascandinavia.se. 

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a subliniat faptul că numai împreună cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos putem să înțelegem rostul încercărilor și să le traversăm spre folos și spre mântuire. 

Giula, Ungaria

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, împreună cu un sobor de slujitori. Urmând reglementările din Ungaria, care oferă cultelor libertate în privința activi­tăților lor, la slujbă au participat și credincioși din oraș, care s-au rugat împreună cu preoții, respectând între ei distanța recomandată de autoritățile sanitare, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. 

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a prezentat momente din viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, model pentru creștini prin întoarcerea de la păcat la virtute.