Filmul „Unde ești, Adame?”, proiectat la Sibiu
În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc miercuri, 20 septembrie, proiecția filmului „Unde ești, Adame?”, produs de arhid. Alexandru Plisca și regizat de Alexandru Zaporoschenko.
Filmul a fost difuzat în 20 de țări până acum și premiat în cadrul unor festivaluri de profil, iar în România a fost proiectat în premieră la Palatul Patriarhiei, la începutul săptămânii trecute. Sibienii au fost, așadar, printre primii români care au avut posibilitatea de a viziona celebrul film documentar realizat în 2019 și apreciat în lumea cinematografică pentru modul unic în care prezintă viața și nevoințele duhovnicești ale monahilor de la Mănăstirea Dochiaru de la Muntele Athos, în timpul starețului Grigorie.
În aula facultății sibiene a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a binecuvântat organizarea acestui eveniment cultural și duhovnicesc. Înainte de proiecția filmului, producătorul Alexandru Plisca a vorbit despre cum s-au realizat filmările timp de patru ani, în popasurile făcute la mănăstirea athonită.
„Filmul este făcut ca o scufundare în viața monahală de la Mănăstirea Dochiaru, în timpul starețului Grigorie”, a spus arhidiaconul Alexandru Plisca. Producătorul filmului a explicat că nu a existat un scenariu, ci doar o preocupare permanentă a echipei de a surprinde cât mai real viața monahilor de la Mănăstirea Dochiaru, oameni care se ostenesc continuu în condițiile grele de la Muntele Athos, fără să-și ascundă vocația de a-L urma pe Dumnezeu în fiecare clipă din viața lor.
La proiecția filmului au fost prezenți numeroși preoți, monahi și monahii de la așezămintele monahale din Arhiepiscopia Sibiului, dar și credincioși din oraș și din alte localități, veniți să simtă, preț de 80 de minute, bucuriile, împlinirile, dar și greutățile vieții monahale de la Dochiaru. La final, au avut posibilitatea să afle mai multe despre mănăstirea athonită, despre starețul Grigorie și învățăturile acestuia către ucenicii săi monahi, dar și despre dificultățile întâmpinate de echipa de producție în timpul filmărilor și nu numai.