Finalizarea lucrărilor de restaurare a Bisericii Scaune din Bucureşti
Biserica istorică „Adormirea Maicii Domnului”-Scaune din centrul Capitalei a trecut în ultimii trei ani printr-un amplu proces de consolidare şi restaurare. În data de 16 iulie, la sediul Parohiei Scaune a avut loc conferinţa de presă cu ocazia încheierii lucrărilor, în cadrul căreia au fost prezentate principalele etape ale proiectului.
Unul dintre cele mai vechi locaşuri de rugăciune din Capitală, Biserica Scaune, a trecut printr-un amplu proces de restaurare şi consolidare în cadrul unui proiect al cărui obiectiv a fost „Restaurarea şi consolidarea monumentului istoric de interes naţional «Biserica Scaune» din Bucureşti, în vederea introducerii acestuia în circuitul turistic, cultural-religios local şi valorificării potenţialului turistic al municipiului Bucureşti”.
Joi, 16 iulie, a avut loc conferinţa de presă ocazionată de finalizarea acestui proiect desfăşurat în perioada august 2017 - august 2020, în care au fost prezentate principalele etape ale lucrărilor. La eveniment au participat inginerul Mircea Podoleanu, consilier-coordonator în cadrul Sectorului monumente şi construcţii bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor, dirigintele de şantier al lucrărilor, Victoria Jipa, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională şi alţi invitaţi.
Părintele paroh Jenică Danţiş, care s-a îngrijit de realizarea şi implementarea proiectului, a subliniat dificultăţile acestor lucrări: „A fost o muncă foarte grea. Am pornit la un drum fără să ştiu cum se va finaliza. Am realizat că am intrat într-o luptă grea, anevoioasă, stufoasă, cu mult stres, multe probleme, dar acum satisfacţia este pe măsură, pentru că simt că am readus lumina în această biserică, această vatră, care poate fi un izvor de apă vie, de unde se vor putea adăpa toţi cei care vor veni, atât turişti, cât şi credincioşi şi enoriaşi ai bisericii, deşi parohia este foarte mică. Am un sentiment de bucurie spirituală pentru că Dumnezeu şi Maica Domnului ne-au ajutat să ducem la bun sfârşit această lucrare. Fără jertfă, fără muncă, fără sudoarea frunţii nu reuşeam să ajungem în stadiul acesta. A fost greu, dar sunt convins că toate dificultăţile care au apărut în derularea acestui proiect vor fi uitate şi va rămâne doar un monument restaurat, consolidat, de categorie A, care va fi pus din nou la dispoziţia credincioşilor şi turiştilor”.