Finanțare de până la 200.000 de lei pentru începerea unei afaceri
De marțea viitoare, 19 iulie, ora 10:00, și până la 1 septembrie, ora 20:00, cei care vor să înființeze o firmă pentru a începe o afacere se vor putea înscrie în cea de a treia ediţie a programului Start-Up Nation. O noutate este bugetul alocat românilor din diasporă, în care se vor încadra, potrivit estimărilor, 1.000 de beneficiari.
Lansarea programului Start-Up Nation România, una dintre cele mai aşteptate măsuri destinate stimulării înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, a fost anunțată marți de ministrul antreprenoriatului şi turismului, Daniel Cadariu, potrivit Agerpres. Bugetul total al programului este de 2,2 miliarde de lei. Măsura se adresează antreprenorilor aflaţi la început de drum care pot obține o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de lei. Înscrierea proiectelor se va face doar online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, gestionată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Ministerul estimează că vor fi 10.000 de beneficiari ai pilonului de bază, la care se adaugă 1.000 de beneficiari din diasporă. Cei din diasporă care vor să depună proiecte trebuie să facă dovada rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, a adăugat Cadariu.
Vor fi acordate granturi maxime de 100.000 de lei antreprenorilor care creează un loc de muncă şi de 200.000 de lei pentru crearea a două locuri de muncă. O noutate a ediției din acest an a programului este cofinanţarea, care este de 5-15% din valoarea eligibilă a proiectului.
În privința criteriilor de punctare a proiectelor depuse, ministrul a precizat că va fi pus accentul pe inițiativele antreprenoriale care au în vedere energia verde, digitalizarea, inovația.
„Nu va mai fi punctat numărul de locuri de muncă şi va fi un pachet fix pentru digitalizare de 5.000 de euro. Se vor puncta activităţile cu plus valoare în România, investiţiile în tehnologii noi, inovative, energia verde, digitalizare, pregătirea antreprenorială. Firmele vor avea punctaj suplimentar pentru componenta verde”, a explicat Cadariu, într-o conferinţă de presă.
În cazul în care două proiecte vor fi la egalitate de puncte, va conta în primul rând procentul investiţiei în echipamente, iar data şi ora înscrierii în program vor fi abia ultimul criteriu de departajare.
Cadariu a mai spus că ministerul a evaluat rezultatele ediţiilor trecute şi 100% din fondurile alocate s-au întors timp de trei ani în bugetul de stat, prin locurile noi de muncă şi taxele plătite de aceste firme. Programul din 2017, cu un buget de 1,3 miliarde de lei, a avut 7.150 de beneficiari și a creat 17.688 de locuri de muncă. În 2018, cu 1,6 miliarde de lei, au fost 8.100 de proiecte câştigătoare și s-au creat 38.100 de locuri de muncă. (C.Z.)