Finanțare pentru antreprenorii debutanţi
Antreprenorii debutanţi pot obţine finanţare nerambursabilă de maximum 10.000 de euro prin programul SRL-D. În acest an, programul de ajutor financiar de la stat SRL-D va fi implementat împreună cu o instituţie bancară, ceea ce va facilita contractarea unui credit pentru partea de cofinanţare, potrivit Direcţiei Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei.
Antreprenorii debutanţi care doresc să înfiinţeze o afacere în acest an au la dispoziţie un program finanţat de stat prin intermediul căruia beneficiarii pot obţine o finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro, ceea ce reprezintă 50% din investiţie, restul urmând să fie acoperit din fonduri proprii. Potrivit Direcţiei Politici Antreprenoriale, din subordinea Ministerului Economiei, care a publicat propunerea de procedură de derulare a programului SRL-D pentru acest an, programul va fi implementat împreună cu o instituţie de credit parteneră, „cu scopul de a facilita accesul microîntreprinderilor la credite garantate de stat” prin obţinerea unui credit bancar. „Pentru întocmirea contractelor de finanţare, beneficiarii trebuie să prezinte dovezi certe privind capacitatea de cofinanţare a proiectului, respectiv prezentarea unui extras de cont semnat de către ofiţerul bancar (eliberat cu cel mult trei zile lucrătoare înainte de data depunerii) care să demonstreze că beneficiarul dispune de suma necesară cofinanţării/contract/linie de credit, emise de o instituţie financiară bancară din România şi care vor acoperi cel puţin valoarea finanţării proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinanţare din cheltuielile eligibile”, se arată în propunerea de procedură de implementare a programului SRL-D 2016, document citat de portalul www.finantare.ro.
Prin programul SRL-D pot obţine facilităţi microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D). De la finanţare vor fi excluşi cei care au mai avut firme sau au derulat activitate economică în calitate de persoană fizică autorizată (PFA), precum şi cei care au sau au avut părţi sociale sau acţiuni la alte companii.
Pentru acest an, bugetul alocat schemei de ajutor de minimis SRL-D este de 22.700.000 lei, Ministerul Economiei estimând că prin programul SRL-D va ajuta cu granturi 501 microîntreprinderi.
Beneficiarii pot achiziţiona terenuri pentru realizarea de construcţii efectuate în cadrul proiectului, destinate activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea; construcţii pentru desfăşurarea activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea; mobilier pentru dotarea spaţiilor amenajate; echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, echipamente IT şi tehnică de calcul; autoutilitare, instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spaţiului de producţie/servicii/comerţ; brevete de invenţie, design industrial, mărci de produse şi servicii (francize, etichetare ecologică, licenţe şi software; realizarea unui site (maximum 10.000 lei) pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor sau serviciilor promovate; materii prime, mărfuri.
Antreprenorul va plăti iniţial investiţiile din fonduri proprii, după care statul va deconta cheltuielile pe baza documentelor justificative în limita celor circa 10.000 de euro acordaţi.