Fitoterapia colicilor abdominale la copii
În tratamentele naturiste se utilizează plante care favorizează eliminarea gazelor abdominale (cu efecte carminative) sau care inhibă dezvoltarea florei bacteriene patogene. În aceste scopuri sunt indicate uleiurile eterice din specii aromatice.
În urma acumulării de gaze în stomac şi intestine apar dureri abdominale la sugari şi copii mici, cu balonări cauzate de unele procese fermentative sau infecţioase.
Criza de colici survine brusc, chiar la copii cu sănătate deplină. Copilul se manifestă prin plânsete şi ţipete violente, agitaţie şi paloare. Suferinţa poate să înceapă din primele săptămâni de viaţă, mai des la o oră după ce a supt sau a băut biberonul, în special în a doua jumătate a zilei.
În fitoterapie sunt recomandate ceaiurile, preparate sub formă de infuzii, care se administrează uşor îndulcite cu zahăr fiert, în prealabil, în apa de infuzare:
- infuzie din coriandru, anason, chimion sau fenicul (câte o jumătate de linguriţă de fructe la 100 ml de apă clocotită), se infuzează 5 minute în vas acoperit, se strecoară şi se bea un ceai călduţ, prin înghiţituri rare, în momente de crize dureroase;
- infuzie de muşeţel (una-două linguriţe de fructe uscate şi mărunţite la 200 ml de apă clocotită), se infuzează 10 minute acoperit, se strecoară şi se bea o parte din ceai, în funcţie de vârsta copilului şi de intensitatea durerilor. Efectul anticolitic creşte dacă se amestecă cu fructe de anason sau fenicul;
- infuzie de mentă sau roiniţă (o lingură de frunze uscate la 200 ml de apă clocotită), se infuzează 10 minute în vas acoperit, se strecoară şi se bea atât cât permite vârsta copilului;
- infuzie de obligeană (o linguriţă rasă de rădăcini uscate la 250 ml de apă rece, se lasă să macereze toată noaptea, iar a doua zi, dimineaţa, se încălzeşte uşor, se strecoară şi se bea un ceai călduţ, de câte ori apar dureri;
- tinctură din leurdă, din frunze şi bulbi tăiaţi mărunt, care se pun într-o sticlă şi se acoperă cu alcool de 40 de grade; se lasă să macereze timp de 14 zile, după care se administrează la copii câte 10-15 picături în puţină apă, de două-trei ori pe zi.
În plus, amestecurile de plante pot prezenta efecte cumulative pentru ameliorarea simptomelor acestei afecţiuni:
- infuzie din amestecul de fenicul - fructe (20 g), mentă - frunze (20 g), muşeţel - flori (15 g), coriandru - fructe (10 g), anason - fructe (10 g), din care se ia câte o linguriţă la 100 ml de apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte puţin şi se beau trei linguri cu ceai călduţ, având acţiune carminativă, antispastică şi antiseptică, cu efecte de calmare a colicilor dureroase şi de stimulare a poftei de mâncare la sugari şi la copiii mici.
În alte reţete se adaugă flori de tei, herba de cimbrişor sau rădăcini de valeriană.
În timpul crizelor dureroase se aplică pe abdomenul copilului cataplasme călduţe cu o infuzie de măghiran (una-două linguriţe de herba la 100 ml de apă clocotită).