„Floare de colţ“ - bucuria şi aventura copilăriei

Un articol de: Mihai Parfeni - 13 Feb 2014
Departamentul de tabere al Arhiepiscopiei Iaşilor a organizat la Durău, în perioada în care elevii s-au aflat în vacanţa intersemestrială, Tabăra de iarnă „Floare de colţ“. Această activitate s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan şi a reunit 55 de copii, cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, din mai multe localităţi ale ţării. Copiii au fost împărţiţi în patru grupe cu nume de sfinţi: cei mici s-au organizat la grupele „Sf. Nicolae“ şi „Sf. Mina“, iar adolescenţii la grupele „Sf. Brâncoveni“ şi „Sf. Vasile cel Mare“. 
 
Prima ediţie din anul 2014 a Taberei „Floare de colţ“, organizată în staţiunea Durău, la iniţiativa şi sub patronajul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, s-a desfăşurat în perioada 2-8 februarie. Copiii au participat la numeroase activităţi desfăşurate atât în aer liber, cât şi în cadrul atelierelor de creaţie, bucurându-se şi de cursurile de schi cu instructori profesionişti pe pârtia de la Durău. Cazarea, mesele, activităţile sportive şi atelierele s-au desfăşurat în incinta Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ de la Durău, într-un mediu adecvat şi sigur. În Tabăra „Floare de colţ“, copiii au fost supravegheaţi în permanenţă de o echipă formată din animatori socio-educativi şi responsabili de ateliere, coordonaţi de directorul taberei, având la dispoziţie un program încărcat de activităţi captivante care le-au oferit posibilitatea să comunice mai mult şi să se cunoască pe ei înşişi în minunatele împrejurimi ale staţiunii Durău. Programul unei zile de tabără începea în jurul orei 9, cu rugăciunile de dimineaţă, urmând apoi micul dejun şi activităţi de dans, muzică, orientare în natură sau cursuri de schi. După masa de prânz, copiii s-au putut bucura de seri de dans, cinema sau karaoke şi s-au putut relaxa în cadrul vânătorii de comori sau a serii talentelor. Aceste activităţi au fost precedate de cină şi de rugăciunile de seară, fiind încheiate în jurul orei 22.30. 

Tabăra a adus bucuria de a trăi credinţa împreună cu ceilalţi

Directorul taberei de iarnă din acest an a fost Roxana Nechifor, coordonator în cadrul Departamentului Tabere al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală, iar de programul liturgic s-a ocupat părintele Bogdan Frăsilă. Astfel, părintele a ţinut rugăciunea de dimineaţă şi cea de seară, completându-le cu câte o scurtă istorioară şi un dialog cu copiii. De asemenea, copiii au participat la Sfânta Liturghie în cea de-a cincea zi de tabără, cei mai mulţi dintre ei primind Sfânta Împărtăşanie, după ce cu o zi înainte s-au spovedit. Pe lângă acest program, copiii au avut ocazia de a purta un dialog cât se poate de deschis cu părintele, în cadrul atelierului „Întreabă preotul“. Printre noutăţile ediţiei de anul acesta a taberei de iarnă s-a numărat hocheiul pe zăpadă, precum şi lărgirea segmentului de vârstă al participanţilor până la 17 ani, faţă de 14 ani, cât a fost anul trecut. „Ne-am dorit ca această tabără să fie de neuitat în amintirea copiilor, atât pentru bucuria de a fi la munte, de a schia, de a-şi face prieteni şi de a se juca în inedite feluri, cât şi pentru faptul că au fost în comuniune în duhul bucuriei, că s-au rugat împreună şi au avut o relaţie vie cu părintele şi cu maicile care au ţinut atelierele de comunicare. Drumeţia pe munte i-a apropiat şi mai mult, contribuind la atmosfera de prietenie şi bună-dispoziţie care ne-a molipsit pe toţi. Am avut nişte copii foarte entuziaşti iarna aceasta şi suntem recunoscători pentru asta“, a declarat Roxana Nechifor, directorul Taberei de iarnă „Floare de colţ“ de la Durău.
 
Astfel, ajunsă la cea de-a patra ediţie, Tabăra de iarnă „Floare de colţ“ de la Durău a adus participanţilor şansa revederii şi a cunoaşterii de prieteni noi, bucuria de a trăi credinţa împreună cu ceilalţi, îmbunătăţirea aptitudinilor dobândite în cadrul cursurilor de schi şi experienţa cunoaşterii mai adânci a naturii în sezonul de iarnă. Copiii au mărturisit că aici au învăţat să schieze, să danseze, să cânte, să se roage mai mult şi să relaţioneze cu semenii lor. 
 
Biroul de Tabere al Arhiepiscopiei Iaşilor, din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a fost înfiinţat la începutul anului 2010, cu scopul de a crea un mediu în care copiii să se simtă puşi în valoare şi să aibă posibilitatea de a se cunoaşte pe sine în relaţia cu ceilalţi. Următoarea ediţie a Taberei „Floare de colţ“ se va desfăşura tot la Durău, din luna iunie până la sfârşitul lunii august a acestui an, în nouă serii săptămânale. O altă tabără aflată sub patronajul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va fi cea de la Bălţăteşti, unde copiii vor putea urma cursuri de echitaţie. Înscrierile se pot face la sediul Biroului de Tabere din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 14, etaj 3, lângă Mitropolie, şi online, pe site-ul tabere.mmb.ro.