Flori pentru cadrele medicale
Două acțiuni prin care oamenii au vrut să-și arate recunoștința pentru cadrele medicale care îngrijesc bolnavii de COVID-19 au avut loc la Focșani și Arad. Medicii fac apel la populație să respecte regulile sanitare, întrucât valul trei al pandemiei vine cu o transmisibilitate mai mare şi cu un număr mai mare al pacienţilor tineri cu afectări moderate sau severe, potrivit secretarului de stat Andreea Moldovan.
Mai mulţi liceeni din municipiul Focşani, județul Vrancea, au mers, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” pentru a duce flori cadrelor medicale. „Suntem astăzi aici pentru a mulţumi cadrelor medicale pentru eforturile lor, pentru că în vremurile acestea nesigure, în care tuturor ne este frică, ei ne dau curaj, ne dau speranţă. Oricine doreşte să-şi arate susţinerea şi mulţumirea pentru ceea ce fac medicii noştri poate să aducă în zilele următoare flori aici, în faţa spitalului”, a declarat Ioana Lovin, elevă la Liceul Cuza, clasa a XII-a, citată de Agerpres.
Acţiunea elevilor a impresionat cadrele medicale. „Ne bucurăm pentru aprecierile pe care le-am primit astăzi şi mulţumim celor care ne-au vizitat. Asigurăm pe toată lumea că ne facem datoria, ne îngrijim de sănătatea tuturor şi facem tot ceea ce se poate pentru pacienţii care ajung la noi”, a declarat, pentru Agerpres, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Focşani, Dana Mariana Dincă.
O altă inițiativă a fost a unor arădeni care au venit cu flori la cel mai mare spital COVID-19 din judeţul Arad, cel din cartierul Grădişte, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia medicilor la combaterea pandemiei. Câteva cadre medicale au ieşit din spital îmbrăcate în echipamentele de protecţie şi au aplaudat, mulţumind pentru gest.
În același timp, managerii mai multor spitale bucureştene care au participat duminică la o întâlnire cu ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu au făcut apel la populaţie să colaboreze şi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului, atrăgând atenţia că sistemul medical a ajuns la limită, iar numărul pacienţilor cu COVID-19 continuă să crească.
„Dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, înregistrăm record negativ după record negativ. Acest lucru nu arată altceva decât limita sistemului. Peste ceea ce avem la un moment dat s-ar putea ca, dacă numărul pacienţilor creşte, să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă”, a declarat medicul șef al UPU SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, la conferinţa de presă organizată la minister.
El a arătat că, din punctul de vedere al echipajelor SMURD care acţionează în Capitală şi Ilfov, numărul cazurilor la care acestea sunt solicitate a crescut cu 30% comparativ cu valul doi al pandemiei, iar personalul medical este epuizat şi riscă să nu mai facă faţă. (C. Z.)