Florile de salcâm, sedative și detoxifiante

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 26 Mai 2017

Florile de salcâm sunt aromate, tonice, vindecătoare, dar și foarte decorative. Sunt recunoscute pentru eficiența lor terapeutică, deoarece conțin uleiuri volatile, robinină, flavone, acacina - un glicozid flavonic, vitamine, minerale, carotenoizi, taninuri, substanțe mucilaginoase etc. Toate acestea sunt benefice mai ales pentru tratarea irascibilității și pentru un somn odihnitor. Preparatele pe bază de salcâm (infuzie, tinctură, pulbere macerat) sunt alcalinizante, sedative, detoxifiante și antispastice, acționând asupra musculaturii netede gastrice și pulmonare, combat crampele musculare de natură nervoasă, calmează tusea convulsivă, dar și pe cea legată de crizele de astm, susțin specialiștii.

Terapia cu florile de salcâm ajută împotriva acceselor de mânie și iritare, tratează stările de anxietate și de depresie prelungită și, totodată, mai pot fi folosite ca tratament adjuvant în tulburările de memorie, de echilibru și de vedere. Sub formă de decoct sau infuzie, aceste flori sunt recomandate în tuse expectorantă, dureri reumatice, nevralgii dentare, dureri de stomac, hiperaciditate, esofagită de reflux, boli de rinichi, migrene, pirozis, ulcer gastroduodenal, bronșite, leucoree, anemie, laringite, gripă sau colici abdominale. În uz extern, compresele, băile locale sau gargara cu infuzie din flori de salcâm au efecte benefice în arsuri, plăgi, ulcerații cutanate și nevralgii dentare.

Florile de salcâm se pot consuma ca atare sau adăugate în diverse salate, compoturi, dulcețuri, aluaturi sau mâncăruri.

Rețete:

Dulceață din flori de salcâm

Sunt necesare: 1,5 kg flori de salcâm, 2 kg zahăr, 3 lămâi (coaja şi zeama), 2 litri de apă. Se desprind florile de pe ciorchine, se aleg de frunze și eventuale insecte, se spală în baie de apă rece de mai multe ori, apoi se scurg bine într‑o sită. Într‑o oală, se pun 2 litri de apă la fiert împreună cu zahărul și fâșii de coajă de lămâie. Se fierbe siropul până se leagă, se îndepărtează coaja de lămâie și se adaugă florile de salcâm bine scurse de apă.

După ce dă în clocot, se adaugă zeama celor 3 lămâi, se fierbe dulceața la foc mediu încă 20‑30 de minute, până când se leagă la loc. Dulceața se toarnă fierbinte în borcane, ce vor fi acoperite cu câteva straturi de prosoape, după care se lasă să se răceasă încet.

Flori de salcâm în aluat de clătite

Se spală florile de salcâm și se pun la scurs pe un prosop. Se prepară un aluat obișnuit de clătite, se pune ulei la încins într‑o tigaie, apoi se dau florile prin aluat și se pun la prăjit. Se servesc calde cu dulceață sau pudrate cu zahăr.