FMI despre economia moldovenească
În perioada 18 septembrie - 1 octombrie, la Chişinău a fost prezentă o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI), ce a purtat discuţii cu autorităţile Republicii Moldova în contextul procesului de monitorizare post-program, ce vizează statele-membre cu un nivel substanţial al datoriei faţă de FMI, după expirarea programelor susţinute de Fond.
La finalul vizitei, delegaţia a apreciat că economia moldovenească „îşi revine după seceta gravă din vara anului trecut“. Potrivit Moldpres, reprezentanţii FMI se arată totuşi îngrijoraţi de „majorarea deficitului prognozat pentru anul 2013“ şi de „calitatea corporativă a băncilor“.
Şeful misiunii FMI, Max Alier, a declarat că pentru anul 2013 se prognozează o creştere a economiei cu 5,5%, „datorată redresării situaţiei în agricultură şi sectoarele industriale conexe“.
Rata inflaţiei este în scădere, ca urmare a diminuării preţurilor la produsele alimentare şi menţinerea tarifelor la serviciile comunale. De asemenea, perspectivele pe termen scurt sunt pozitive, dar „există şi anumite riscuri de scădere a ritmului de creştere economică, inclusiv din cauza încetinirii creşterii economice în statele care sunt partenerii comerciali ai Moldovei“.
Pe fondul crizei politice de la începutul acestui an din Republica Moldova, obligaţiunile faţă de FMI din vechiul program economic nu au fost onorate, Moldova ratând ultima tranşă a împrumutului, în valoare de 76 milioane de dolari. (Otilia Bălinişteanu)