Fondatorul Facebook: „Îmi pare rău”

Data: 05 Feb 2024

Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei de socializare Facebook, a fost audiat săptămâna trecută în Senatul Statelor Unite alături de alţi directori executivi ai media socială - Linda Yaccarino (X), Shou Zi Chew (TikTok), Evan Spiegel (Snap) şi Jason Citron (Discord). Într-o atmosferă tensionată, membrii Congresului le-au cerut celor cinci mai multe eforturi pentru protejarea copiilor şi adoles­cenţilor care accesează rețelele sociale și care sunt expuși, astfel, riscurilor de exploatare sexuală şi sinucidere. 

Senatorii i-au amenințat fățiș pe responsabilii platformelor că, dacă nu vor lua măsuri, Congresul îi va forța să o facă prin modificarea legislației. În prezent, conform legilor americane, platformele digitale sunt în mare măsură exonerate de orice răspundere privind conţinuturile distribuite.

În timpul audierilor, provocat de un senator, Zuckerberg, director al companiei care deţine Facebook, Instagram și WhatsApp, s-a adresat direct victimelor social-media sau familiilor lor aflate în sală: „Îmi pare rău pentru toate cele prin care aţi trecut. Nimeni nu ar trebui să trăiască lucrurile suferite de familiile voastre”. Directorul general al Snap, Evan Spiegel, a cerut, de asemenea, iertare părinților ai căror copii au murit după ce au cumpărat droguri prin intermediul Snapchat.

„Domnule Zuckerberg, dumneavoastră şi firmele aflate în faţa noastră ştiu că nu credeţi asta, dar aveţi mâinile pătate de sânge. Aveţi un produs care omoară 
oameni”, a afirmat republicanul Lindsey Graham, relatează AFP.

Miliardarul s-a apărat arătând că a investit peste 20 miliarde de dolari în securitate, din 2016 până acum, şi că 40.000 de angajaţi moderează și securizează platformele. Senatorii s-au referit însă la documente interne ale Facebook care dovedesc că Zuckerberg a refuzat să suplimenteze echipele care depistează riscurile pentru adolescenţi. „Copiii nu sunt prioritatea ta. Copiii sunt produsul tău”, i-a spus senatorul Marsha Blackburn lui Zuckerberg.

Reprezentantul TikTok, Shou Zi Chew, „ca tată a trei copii mici”, a declarat că știe „că problemele abordate sunt oribile şi dau coşmaruri tuturor părinţilor”. El a anunţat intenţia companiei de a investi în securitate peste 2 miliarde de dolari, subliniind că are „40.000 de profesionişti care lucrează la această problemă”.

Medicul-şef al SUA, Vivek Murthy, avertiza în 2023 că utilizarea reţelelor sociale este strâns legată de apariţia depresiei și chiar tulburărilor de alimentaţie la copii şi adolescenţi, precum și de expunerea la diverse tipuri de abuz și cerea acțiuni urgente din partea giganților din tehnologie.

Potrivit unui raport publicat zilele trecute, rețelele sociale au depășit în 2023 pragul de 5 miliarde de utilizatori activi, transmite AFP. Practic, 62,3% din populaţia lumii accesează astfel de site-uri. Cea mai importantă reţea socială este Instagram, cu 1,65 miliarde de utilizatori, urmată de TikTok (1,56 miliarde). (C. Z.)