Fonduri de la stat pentru susţinerea meşteşugurilor

Data: 13 August 2015

Programul naţional pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului îşi propune să stimuleze dezvoltarea micilor industrii din ţara noastră. În 2015 programul constă în organizarea a opt târguri regionale la care meşteşugarii pot participa gratuit. În acelaşi timp, artizanii, meşteşugarii şi creatorii populari vor beneficia de decontarea transportului către târgurile organizate.

În acest an, programul care îşi propune `să stimuleze dezvoltarea micii industrii din România şi să protejeze meseriile ce presupun un număr mare de operaţii executate manual în practicarea lor şi relansarea serviciilor şi a produselor realizate” va fi lansat luni, 17 august, şi va avea un buget de 1.700.000 lei, potrivit portalului finan­tare.ro. Meşteşugarii, creatorii populari şi persoanele care confecţionează produse de artizanat se pot înscrie în program de la o dată ce va fi anunţată ulterior pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism - http://www.aippimm.ro/. Admiterea în program se va face în ordinea înscrierii online, iar solicitarea acordului de principiu pentru participarea la târgurile regionale se face completând online un formular.

Prin intermediul programului vor fi organizate opt târguri regionale specifice, în cadrul acestora beneficiarii eligibili având posibilitatea să-şi prezinte spre vânzare produsele realizate. De asemenea, aceştia pot organiza şi ateliere de creaţie pentru vizitatorii interesaţi de procesul de obţinere a produselor. Atelierele de lucru trebuie să respecte tradiţia populară atât în ceea ce priveşte modul de prelucrare a materialelor folosite, cât şi în produsul final, se arată în documentul privind Procedura de implementare a schemei transparente de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului. În acelaşi timp, produsele realizate trebuie să țină cont de anumite rigori: să respecte linia tradiţională, simbolistica, trăsăturile distinctive, să fie realizate complet manual. Meşteşugarii se pot folosi în procesul de creaţie de uneltele manuale şi chiar mecanice, însă contribuţia manuală a meşteşugarului trebuie să rămână substanţială în produsul finit.

Tot în cadrul programului se vor organiza şi seminarii, mese rotunde şi prezentări de produse.

De prevederile programului pot beneficia întreprinderile mici şi mijlocii înfiinţate conform legii, societăţile cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanele fizice autorizate care desfăşoară activităţi economicie în mod independent, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi asociaţiile profesionale sau fundaţiile. Bineînţeles, aceste entităţi economice nu trebuie să depăşească un anumit plafon al cifrei de afaceri.

Autorităţile estimează participarea a cel puţin 200 de operatori economici cu obiect de activitate în domeniul mește­şu­gurilor şi artizanatului, iar din bugetul alocat se vor finanţa realizarea materialelor de promovare, editare/multiplicare de broşuri, construcţia unui site dedicat evenimentului, transmiterea de invitaţii. De asemenea, fiecare meșteșugar va beneficia de decontarea transportului, primind maximum 1.000 de lei. (Oana Nistor)