Fonduri pentru manualele liceenilor
Aproximativ 362.500 de elevi aflaţi în anul şcolar 2015-2016 în ciclul superior al învăţământului liceal de stat (în clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a) vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru achiziţionarea de manuale şcolare în limita a 55 de lei pentru fiecare elev.
Măsura are scopul să contribuie la creşterea calităţii procesului educaţional prin accesul elevilor din ciclul liceal superior la resurse educaţionale, ceea ce se va reflecta cu siguranță și la nivelul rezultatelor la examenul național de bacalaureat, precizează un comunicat de presă al guvernului. Potrivit unei hotărâri aprobate miercuri de guvern, pentru decontarea cheltuielilor de achiziţionare a manualelor şcolare, elevii înmatriculaţi în clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a vor depune la secretariatul unităţii de învăţământ o solicitare scrisă, însoţită de factura fiscală/facturile fiscale din care reies numele elevului/părintelui sau tutorelui legal instituit, informaţiile referitoare la manualele achiziţionate - suma achitată, titlul, autorii, editura, după caz. Unităţile de învăţământ decontează până la data de 18 decembrie 2015 sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative până la data de 15 noiembrie 2015. Conform hotărârii, se decontează sumele cheltuite pentru achiziţionarea manualelor şcolare care se regăsesc în lista manualelor aprobate de Ministerul Educaţiei pentru nivelul de clasă la care este înmatriculat elevul. În cazul în care suma achitată la cumpărarea manualelor este mai mare sau egală cu 55 lei, se va deconta doar suma de 55 de lei, iar daca suma este mai mică decât 55 lei, se va deconta suma precizată în factură/facturi, se arată în hotărârea de guvern.
De această măsură se estimează că vor beneficia în anul şcolar 2015-2016 aproximativ 362.500 elevi, iar suma preconizată pentru decontarea manualelor este de aproximativ 20 de milioane de lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, precizează comunicatul guvernului.
Amintim că elevii de clasele a XI-a şi a XII-a nu au primit manuale şcolare gratuite în ultimii patru ani, Ministerul Educaţiei precizând că această situaţie este cauzată de unele constrângeri bugetare, dar şi de faptul că ministerul pregăteşte modificarea programelor şcolare, inclusiv a celor de liceu, ceea ce are consecinţă necesitatea schimbării manualelor şcolare aprobate şi utilizate în prezent.
Luni începe şcoala
Noul an şcolar 2015-2016 începe luni, 14 septembrie. Potrivit ordinului ministrului educaţiei, anul şcolar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, cu excepţia claselor terminale din învăţământul liceal, care încheie cursurile în 27 mai 2016 şi au patru săptămâni pentru examenul de bacalaureat. Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă, 19 decembrie 2015, până duminică, 3 ianuarie 2016, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă, 30 ianuarie, şi se va încheia duminică, 7 februarie.
În perioada 23 aprilie-3 mai 2016 este programată vacanţa de primăvară, iar înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel". Din 18 iunie până în 4 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 5 septembrie.